Zeman o Šloufovi: Lobbing pro Lukoil? Nevadí

09.01.2010 12:10

Miloš Zeman hovoří v rozhovoru LN o svém spolupracovníkovi a lobbistovi Miroslavu Šloufovi, o schodku roupočtu a návratu do politiky.

Zeman o Šloufovi: Lobbing pro Lukoil? Nevadí

Miloš Zeman popírá, že by se jeho blízký spolupracovník Miroslav Šlouf snažil ovlivňovat obsazení policejních útvarů a vedení policie. I Václav Havel tvrdí, že tenkrát Šlouf šel po Janu Kubicem. "Já se obávám, že Mirek tehdy vůbec nevěděl, že nějaký Kubice je. To jsou mýty o Šloufovi. Jenom žasnu nad tím, co všechno si dokážete vymyslet," reagoval Zeman v rozhovoru Lidových novin, který vedl s komentátorem Danielem Kaiserem.

Lobbing pro Rusy? Není problém

Zeman zdůraznil, že ho vůbec neznepokojuje, že Miroslav Šlouf dnes lobbuje pro Lukoil, firmu provázanou s ruskou vládou. Nevidí v tom problém. "Takže jakákoli firma, která je státní nebo polostátní je podezřelá? Vidíte ten nesmysl?" zlobil se Zeman na Kaiserův dotaz. Nevadí mu, že se tu obchoduje s ruskými firmami, prý je to obchodní partner jako každý jiný.

"Považujete bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který pracuje pro státní Gazprom, za exponenta ruské vlády?" ptal se. Komentátor odpověděl kladně a hned to od expremiéra schytal: "Tak to vám vyslovuji upřímnou soustrast."

Rozpočet a Zeman

V době, kdy byl Miloš Zeman sám premiérem, se snažil rozpočet snižovat. Známý Keynesiánec Zeman tvrdí, že v době konjunktury je nutné vykazovat přebytkový rozpočet. V době krize může být rozpočet podle Zemana deficitní. Problémem je však jeho použití. Zatímco poslanci ho chtějí využívat ke spotřebě, Zeman se domnívá, že je nutné ho použít k investicím. Peníze by dal například do infrastruktury.

Miloš Zeman se snažil vyvrátit, že by jeho strana oslovovala jen starší obyvatele. Prý věkový průměr lidí, kteří budují Stranu práv občanů v Hluboké nad Vltavou, je 25 let. Zemanova strana se podle něj nevymezuje jen vůči ČSSD, oslovuje všechny voliče nespokojené s dnešními politiky.

Paroubkova vržená rukavice

"Já jsem zvolil Ústecký kraj právě proto, že když jsem dlouho a tvrdošíjně odmítal kandidovat do parlamentu, reagoval na to Jiří Paroubek prohlášením, že jsem zbabělec. Já rád přijímám vrženou rukavici," vysvětloval Zeman volbu kraje pro jeho kandidaturu.

Jestli má Jiří Paroubek šanci stát se prezidentem, Zeman odhadovat nechce. "Je to otázka pro poslance a senátory. Ale já jsem zastánce přímé volby. Volič vás na rozdíl od poslance nemůže podrazit. On se rozhoduje, jestli jste mu sympatický nebo ne, a to je jeho svaté právo," řekl Miloš Zeman.

Foto:milos.chytrak.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…