ČSÚ své pochybení v půlmiliardové zakázce odmítá

18.01.2010 17:47

Český statistický úřad popírá všechna obvinění týdeníku Respekt z manipulace s veřejnou zakázkou na dodávku IT pro projekt Sčítání lidu 2011. Jejich informace jsou prý jen snůškou spekulací. Sami však v tiskovém prohlášení neuvedli jediný důkaz o své nevině.

ČSÚ své pochybení v půlmiliardové zakázce odmítá

Týdeník Respekt přinesl v pondělí nové informace o podivné půlmiliardové zakázce. Podle jejich informací vše nasvědčuje tomu, že výherce, společnost Hewlett-Packard, měla zakázku jistou od začátku výběrového řízení.

"Nic z toho nedokazuje, že by ČSÚ jako zadavatel nebo kterákoli fyzická osoba v ČSÚ zaměstnaná pochybil, dopustil se nekorektního, či dokonce nezákonného jednání," píše se v tiskovém prohlášení, pod kterým jsou podepsáni ředitel ČSÚ Jiří Křovák, jeho první  náměstek Stanislav Drápal, místopředseda ČSÚ a Jaroslav Kraus nositel projektu.

Český statistický úřad popírá, že by podmínky výběrového řízení byly „ušity na míru" společnosti Hewlett-Packard. Prohlašují za nepravdivé, že členové hodnotící komise byli záměrně vybráni tak, aby údajné manipulaci s veřejnou zakázkou napomáhali.

Tisková zpráva odmítá i to, že ČSÚ vybral ke spolupráci advokátní kancelář Fischer s cílem ovlivňovat názor členů hodnotící komise. Není jim nic známo ani o tom, že by společnost Hewlett-Packard dodatečně doplňovala elektronickou podobu své nabídky.

ČSÚ trvá na tom, že interní audit předmětné veřejné zakázky neprokázal žádné pochybení. Vedení požádalo o přešetření této záležitosti Ústav pro ochranu hospodářské soutěže a nyní čeká na výsledek šetření. Důsledně odmítají, že by šéf úřadu Křovák auditem pověřil místopředsedu Drápala a nositele projektu Krause.

Foto:czso.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …