Klaus vzkázal klimatologům: Je stejně teplo jako v roce 1940

20.01.2010 5:44

Klimatologie je jen doktrína, s vědou to má pramálo společného, opřel se Václav Klaus do klimatologů na fóru ve Vídni.

Klaus vzkázal klimatologům: Je stejně teplo jako v roce 1940

Prezident Václav Klaus si po čase opět vzal na mušku teorie o globálním oteplování. Na vídeňské konferenci Central and Eastern European Forum sice český prezident mluvil hlavně o ekonomii a Evropské unii. Dostal se ale i k tématu klimatologie.

Hned na úvod tohoto bloku Klaus nazval klimatologii doktrínou. "Zasluhuje si to být nazýváno doktrína, protože s vědou to má společného jen velmi málo," poznamenal Klaus.

Prezident prohlásil, že po letech studií daného tématu může s jistotou říct, že nevidí žádný problém s klimatem. V současnosti ani dohledné budoucnosti. Nevedeme podle něho spor o teplotu nebo množství oxidu uhličitého, ale o novou, utopickou vizi světa.

"Je to ideologický střet mezi těmi, kteří chtějí změnit nás (spíše než klima) a těmi, kdo věří ve svobodu, trh, lidský důvtip a technologický vývoj. (...) Teplotní výkyvy nejsou skutečným předmětem zájmu, jsou jen nástrojem pro ty, co se nás pokoušejí svou hrou změnit," prohlásil Klaus.

Podle prezidenta lze s přesvědčením prohlásit, že oteplování, jehož jsme svědky, není globální. "Projevuje se v chladných, nikoli tropických regionech, v suchých, nikoli vlhkých oblastech, v zimě, nikoli v létě a během nocí, ne ve dnech."

Stejně tak jistě lze prý prohlásit, že oteplování není velké. Průměrná teplota na celém světě v posledním století "vzrostla jen o 0,74 stupně Celsia." Oteplovat se navíc prý přestalo už před více jak deseti lety a teplota je teď podobná jako v roce 1940, bez ohledu na vysoký nárůst emisí oxidu uhličitého.

Dále podle Klause "oteplování není jedinečným a bezprecedentním jevem". Ve středověku i jiných obdobích naší historie bylo prý tepleji než teď.

Klaus také řekl, že "současné mírné oteplování není dominantně zapříčiněné oxidem uhličitým nebo člověkem." Teplotu a klima ovlivňuje mnohem víc faktorů, řadě z nich prý ještě ani dost dobře nerozumíme.

Svůj klimatologický blok prezident uzavřel tvrzením, že "blokovat ekonomický růst a činit ho nákladnějším - což je podstatou environmentalismu a globálního, oteplovacího alarmismu - je špatnou a nepřijatelnou strategií".

Rynda: Klaus staví na uměle vyvolaném konfliktu 

Server ParlamentníListy.cz oslovil s žádostí o komentář Klausova projevu sociálního ekologa Ivana Ryndu.

"Václav Klaus neříká nic nového, protože Václav Klaus neříká nic nového už dlouho. Podezírá jiné z ideologické předpojatosti, ideologicky předpojat je přitom on sám," odpověděl Rynda.

Prezident podle něho staví svou argumentaci na uměle vytvořeném konfliktu klima versus svoboda. Předkládá příjemcům doktrínu, dle které se zastánci teorie o globálním oteplování snaží získat peníze nebo moc. "Sám pan prezident přitom nabádá ve jménu lidské svobody prostě zrušit poznatky o globálním oteplování."

S Klausem lze podle Ryndy v několika věcech i souhlasit. Například v tom, že teplota na planetě samozřejmě vždycky kolísala. "Problém je v tom, že ony změny nikdy nebyly tak prudké jako teď," poznamenal sociální ekolog, "a také provázené dramaticky zvýšeným nárůstem anomálních událostí."

 

Foto: hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …