Klaus se kvůli povinnému očkování obrátil na hlavního hygienika

28.01.2010 16:44

Prezident Václav Klaus požádal hlavního hygienika Michaela Víta, aby mu sdělil, zda je v Česku v současné době pandemie prasečí chřipky.

Klaus se kvůli povinnému očkování obrátil na hlavního hygienika

Klaus v dopise hygienikovi Michalu Vítovi žádal o radu, jak je to v současné době s epidemií prasečí chřipky v Česku. Prezident na svých webových stránkách dnes informoval, že se na něj obrátil jako vrchní velitel ozbrojených sil v souvislosti s povinným očkováním vybraných skupin zaměstnanců ministerstva obrany proti pandemické chřipce.

"Vaše stanovisko potřebuji, abych jako vrchní velitel ozbrojených sil ČR, v součinnosti s vládou ČR a ministrem obrany, mohl v této věci zodpovědně dále postupovat," zdůvodnil Klaus svou žádost.

Klaus již ve středu kritizoval nedávné rozhodnutí náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka očkovat proti prasečí chřipce všechny vojáky a občanské zaměstnance armády. Pokud by některý z vojáků neuposlechl, čekal by jej kázeňský trest.

Podle Klause by se ale vojáci měli rozhodnout sami, zda si vakcínu nechají aplikovat, či nikoli. Ministerstvo obrany rozhodnutí nakonec přehodnotilo a očkování se má nově týkat jen některých z nich.

Prezident očkování za nezbytné nepovažuje

Česká vláda v reakci na možnou pandemii prasečí chřipky rozhodla už loni o očkování osob nezbytných pro zajištění chodu státu. Očkováni jsou ale především lidé s nemocemi, které by chřipka mohla výrazně zkomplikovat. V lednu pak vláda okruh očkovaných osob rozšířila. Veřejnost však není očkování příliš nakloněna. Zatím se podle ministerstva zdravotnictví nechalo očkovat asi 30 procent lidí vybraných k očkování.

Prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Klaus ve středu povinné očkování označil za "věc spornou, ne-li nepřijatelnou". "Mělo by to jisté oprávnění v akutní epidemické situaci, ale v ní evidentně nejsme," napsal Klaus. Upozornil i na podle něj nevyjasněná zdravotní rizika očkování.

Na prasečí chřipku v Česku zemřelo 95 lidí, oficiálně tu bylo potvrzeno 2381 nákaz touto infekcí.

Foto:hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…