Hašek: Poplatky se mají zrušit. Gandalovič: Nic takového

07.02.2010 12:01

Na tom, zda se poplatky mají či nemají zachovat se představitelé ODS a ČSSD v Nedělní partii neshodli. Stejně jako na okolnostech projektu Opencard.

Hašek: Poplatky se mají zrušit. Gandalovič: Nic takového

Již v úterý čeká sněmovnu další kolo jednání o zdravotnických poplatcích. ČSSD na něm chce přednést návrh na jejich úplné zrušení, či alespoň omezení. ODS je proti a říká, že poplatky jsou pro zachování kvality zdravotnictví nutné a že přinesly zlepšení v mnoha jeho oblastech.

Ve vleku své stranické příslušnosti se o poplatcích v nedělní Partii TV Prima přeli i místopředseda ODS Petr Gandalovič a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Podle něj by se regulační poplatky ve zdravotnictví měly zrušit zcela, popř. alespoň výrazně zredukovat. Poplatky podle něj výrazně nabourávají zejména rozpočet důchodců.

Hašek: Za léky se platí více než před reformou 

"Data říkají, že počet návštěv u praktických lékařů po zavedení poplatků vzrostl o jednu pětinu. Dostali jsme se do situace, kdy se za léky doplácí více než před Julínkovou reformou, " argumentoval ve prospěch zrušení poplatků Hašek. Gandalovič  naopak systém poplatků chválí: "Snížila se doba čekání na zákroky, na něž se dříve čekalo dlouhou dobu, zvýšily se výdaje na vážné operace, " uvedl v nedělní Partii TV Prima. 

Gandalovič: Pro důchodce je reforma výhodná 

Gandalovič dodal, že průměrný důchodce loni vydal za léky díky stanoveným stropům pouze sto korun měsíčně, zatímco v době, kdy se regulační poplatky neplatily, to bylo průměrně pět set korun.  

Sociální demokracie ale na alespoň částečném zrušení poplatků trvá a Michal Hašek se domnívá, že se jí podaří cíl splnit. "Věřím, že v následujících týdnech už některý z poplatků nebude platit, na prvním místě je ten lékárenský. Na zrušení toho lékárenského by se mohla najít politická shoda, " uvedl v Partii a dodal, že obstrukce, které v rámci jednání o poplatcích činí ODS, se jí ve volbách vymstí.

Opencard: věčné téma 

Hašek a Gandalovič se kromě poplatků neshodli ani na hodnocení kauzy Opencard. Zatímco místopředseda ODS říká, že se projekt pouze "někomu vymkl z rukou" a že byl příliš ambiciózní, jihomoravský hejtman za jeho realizací a fiaskem vidí korupční jednání. Stejně jako za pražskou cyklostezkou za 140 milionů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …