Pospíšil: Máme už přes tisíc přihlášek nových studentů

18.02.2010 10:31

Podle děkana Právnické fakulty v Plzni Jiřího Pospíšila se na západočeskou fakultu hlásí stále více studentů. "K dnešnímu dni máme už přes tisíc přihlášek nových studentů pro příští rok,“ uvedl Pospíšil v Ranním interview Radiožurnálu.

Pospíšil: Máme už přes tisíc přihlášek nových studentů

Podle děkana Pospíšila právě byla na Západočeské fakultě v Plzni dokončena kontrola ministerstva školství  a fakulta už z kontroly obdržela písemnou zprávu. „Já jsem rád, že ze zprávy vyplývá, že státní zkoušky na fakultě dopadly standardně a podle této zprávy je i kvalita studentů zcela srovnatelná s jinými právnickými fakultami, dokonce v některých ohledech ještě lepší," řekl pro Radiožurnál Pospíšil.

Podle děkana byla krize na škole velmi nepříjemná. „Na druhou stranu se škola z toho dostává velmi rychle a zaznamenáváme opět zvýšený zájem o studium na škole. K dnešnímu dni máme už přes tisíc přihlášek nových studentů pro příští rok. Vzít přitom můžeme jen čtvrtinu z nich," uvedl dále Pospíšil.

Jestli má však fakulta vyšší zájem o studia než v jiných letech, či zájem mírně opadl, bude možné říci až na konci února.

Pověst mají zlepšit reformy

Zlepšit pověst školy má podle Pospíšila celá řada reforem. Přijímací zkoušky mají letos poprvé nahradit Sciotesty a škola nebude nikoho přijímat takzvaně na odvolání. Státnicové komise se budou sestavovat na základě losu, také studenti budou přidělováni ke komisím losováním. "Já mám pocit, že ty reformy probíhají tak, jak mají, a odráží se to možná v tom, že je zájem o studium," vysvětlil Pospíšil.

"Vše děláme tak, abychom splnili podmínky, které nám uložila akreditační komise ministerstva školství. K 15. květnu odevzdáváme zprávu, na základě které komise řekne, jak se nám reformy daří," zmínil dále.

Během několika dnů by se měla veřejnost dozvědět, kolik bylo rychlostudentů a komu bude případně titul odebrán. Podle Pospíšila o tom rozhodne Rektor Josef Průša. „Škola přijala nového právníka, doktora Korbela, který ve věcech odebírání titulů bude univerzitu  zastupovat. Nyní  ty materiály studuje a zpracovává a bude otázka několika dnů, kdy bude známo, kolik studentů bude muset titul odevzdat," doplnil děkan.

Práva propouštějí desítky zaměstnanců

Na fakultě také v minulých týdnech probíhal personální audit. Výsledky auditu budou známy během čtvrtka. Děkan Pospíšil k tomu podotkl, že na jeho základě ze školy odejde několik desítek vyučujících. Doposud odešlo z fakulty už 40 lidí.

"Dosud lidé z fakulty odcházeli postupně během mého působení a během reformy, kterou od podzimu provádíme. Dalších dvacet zaměstnanců přechází z klasického pracovního vztahu na dohody o provedení práce, což ušetří veřejné peníze. Myslím, že málokterá veřejná instituce prodělala takovou očistu," dodal Pospíšil v Ranním interview s tím, že nedošlo ke snížení kvality výuky. Klíčoví  a kvalitní pedagogové totiž dál pokračují ve výuce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…