Elitní klub pro bohaté dámy musí změnit jméno

02.03.2010 14:08

Lata Brandis Ladies Club, kde se scházely vysoce postavené ženy jako nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká či Topolánkova partnerka Lucie Talmanová, musí být na žádost posledního žijícího potomka Laty Brandisové přejmenován.

Elitní klub pro bohaté dámy musí změnit jméno

Rozmařilé večírky nejsou charita," řekl Petr Jarošecký a odebral klubu právo používat jméno jeho tety Laty šlechtičny a jediné ženské vítězky Velké pardubické. „Jméno Laty Brandisové nebude používáno při jakýchkoli prezentacích a akcích v žádné formě," řekla deníku Blesk členka rady klubu Magda Hromádková.

Opulentní večírky nejsou ničím šlechetným

Petr Jarošecký propůjčil v roce 2008 klubu jméno své příbuzné ve víře, že organizace bude především podporovat charitativní projekty. „Slovo šlechtic vzniklo od slova šlechetný. A každý, kdo má v sobě alespoň trochu pokory a působí v klubu, který nese jméno šlechtičny, by měl šlechetně jednat," vysvětlil. Ovšem rozmařilé večírky, účast na módních přehlídkách či výlety, které pro sebe Lucie Talmanová a její přítelkyně organizují, mají podle Jarošeckého ke šlechetnosti opravdu daleko.

Klub přijímal i od státních podniků štědré dotace na charitu, ale k potřebným se dostal jen zlomek. Od roku 2008, kdy Radka Jírková klub založila, dámy vyrazily předvádět módní klobouky na přehlídku do Británie či uspořádaly tombolu o briliantový náhrdelník od Cartiera. Oproti tomu na charitu šly prostředky v řádech desetitisíců, maximálně statisíců korun.

Dary od státních firem

Nyní již bývalý Lata Brandis Ladies Club kupříkladu obdržel dva a půl milionu korun od státní společnosti ČEPS, která má na starosti českou elektrickou síť. Finance měly jít na hledání ztracených a unesených dětí. Zatím ale vyšlo pouze jedno číslo časopisu Smolíček, který má děti před nebezpečím varovat. V dozorčí radě, která o sponzorském daru rozhodla, sedí například lobbista Vladimír Johannes či senátor Tomáš Julínek z ODS.

Pár piv jako dar

O opravdu nicotném rozsahu charitativní činnosti klubu vypovídá i „sponzoring" hendikepovaných florbalistů. „Někdo nám volal, že jim z rautu zbyla piva a jestli je chceme jako dar," řekl Blesku Petr Alina z federace florbalistů-vozíčkářů. Sportovci piva přijali, hodila se jim jako dar při cestě do zahraničí.

Čtěte také: Od klubu jsme dostali maximálně desetitisíce, říkají obdarovaní

Foto: Archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…