Loutka, která podléhá odborářům, opřel se Bursík do Fischera

02.03.2010 16:18

Mezi Martinem Bursíkem a Janem Fischerem to po měsíci znovu jiskřilo. Bursík v úterý ve sněmovně u řečnického pultu obviňoval z podléhání lobbistickým tlakům.

Loutka, která podléhá odborářům, opřel se Bursík do Fischera

Poslanec Strany zelených Martin Bursík při sněmovním projednávání novely zákona o DPH ostře vystoupil proti premiérovi Janu Fischerovi. Důvodem bylo to, že Fischer podle Bursíka podléhá lobbistickým tlakům, nejnověji požadavkům odborářů, kteří vládě hrozí stávkou.

"A co když přijdou zemědělci, ti to umí. A vylijí mléko a hnůj před Úřad vlády? A nebo státní úředníci?" pokládal Fischerovi se zvýšeným hlasem řečnické otázky Bursík.

Fischer podle Bursíka bez rozpaků "vezme podněty odborářů, vyhlásí stav legislativní nouze a hodí to na poslance."

Poslanec zelených nato citoval některé novináře, kteří prý otevřeně Fischera označují za "loutku". Takto podle Bursíka o Fischerovi píšou novináři, kteří se "nebojí přemýšlet" a prohlédnout skrze "auru popularity", která se kolem Fischera utvořila.

Bursík kritizoval i neúčast členů Fischerova kabinetu ve sněmovně. "Proč tady není ministr dopravy, jehož se to týká? Stávka na železnici... Proč tady není?"

Jen jsme urychlili jednání, oponoval Pecina

Vystoupení bývalého předsedy Strany zelených vyvolalo ve sněmovně ohlas. Bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý s Bursíkem souhlasil. "Tato vláda už snad jedná jen ve stavu legislativní nouze nebo obstrukce," prohlásil.

Naopak proti byl šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Ten výslech premiéra zahájený panem Bursíkem považuju za naprosto nepřijatelnou věc," říkal Paroubek a Bursíkův projev označil za příklad "amokálního stavu".

Fischer, který byl ve sněmovně přítomen, na Bursíkovo vystoupení však nereagoval. Slova se za něho chopil člen jeho kabinetu Martin Pecina. "My jsme jen vyhověli požadavkům odborářů v tom, aby se novela zákona o DPH projednala dříve," vysvětloval u řečnického pultíku ministr Pecina.

Čtěte také:
Fischer chce být korektní. Ale je ve vleku lobbistů, tvrdí Bursík
Bursík: Lidovky sedly na špek těžařům. Fischere, braňte se 

Bursík už jednou vládu Jana Fischera z podléhání lobbistickým tlakům obvinil. V lednu tohoto roku po odmítavém stanovisku vlády k novele horního zákona řekl Bursík o Fischerově vládě, že je podplacená těžařskými firmami.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…