Web hradní partička paroduje stránky Václava Klause

04.03.2010 11:41

„Václav Klaus představil nový návrh ústavy," čteme mezi novinkami na webu hradniparticka.blogspot.com. Co to má znamenat? Mystifikace a parodie na účet prezidenta ČR a celé hradní kanceláře.

Web hradní partička paroduje stránky Václava Klause

Web, který slaví již třetí měsíc své existence, je koncipován jako osobní web Václava Klause. Podobně jako na skutečném webu prezidenta je i zde možné číst si rozhovory s Václavem Klausem, recenze na jeho knihy, zápisky se zahraničních cest a podobně. Rozdíl je v tom, že všechny materiály na stránkách hradniparticka.blogspot.com jsou smyšlené.

Některé články ovšem vycházejí z originálních textů, které jsou na stránkách klaus.cz. Jejich obsah a význam je však pozměněn a přenesen do parodické roviny. Tak se například z cestopisů, co jsou na stránkách k dispozici, jejich čtenáři dozví: „Přeletět z Prahy do Santa Barbary, pobřežního turistického a lázeňského střediska severně od Los Angeles, je mnohem obtížnější než udělit milost čtyřem Mrázkovým kamarádům."

V úterý se na webu objevil i "blahopřejný dopis prezidenta republiky Tomáši Vandasovi", předsedovi právě rozpuštěné Dělnické strany. "Jste osobnost v české společenské krajině nepřehlédnutelná svou výrazností, nekompromisností a také důsledností, se kterou hájíte myšlenky, ke kterým jste během svého života došel a o jejichž správnosti jste přesvědčen," gratuluje nepravý Klaus Vandasovi.

Přesně tato slova ale reálný prezdient použil ve své zdravici Vladimíru Železnému.

Více čtěte:
Klaus popřál Železnému. Cení si jeho názorů

Hradní partička: Václav Klaus je Roman Šebrle české literatury

Autoři webu se vžili do role Václava Klause a jeho poradců, že se v rozhovoru po mailu dokonce podepsali jako Václav Klaus. A právě obdiv k osobnosti prezidenta ČR kladli za důvod vzniku svého webu. „Naším hlavním cílem je seznámit českou veřejnost s dílem Václava Klause, které je často naprosto neuvěřitelně zužováno na autorství privatizace a opoziční smlouvy," vysvětluje skupina Hradní partička své záměry pro ParlamentníListy.cz.

Hradní partička líčí svou fascinaci literárním dílem Václava Klause. „Jeho záběr je neuvěřitelný. Je mistrem všech myslitelných žánrů. Václav Klaus je takový Roman Šebrle české literatury. Dokáže výborně napsat projev, knihu, esej, fejeton, báseň, poznámku po čarou, esemesku, cestopis, dementi, vyhlášku, zákon či brilantně vypointovat vtip," líčí autoři parodických stránek.

„Neméně zajímaví jsou však i kamarádi pana prezidenta. Co člověk, to fascinující a mnohovrstevná osobnost. Proto Hradní partička," vysvětlují, proč neomezili rozsah svého webu pouze na osobu Václava Klause.

Mluvčí prezidenta komunikaci se satirickým webem popírá

Autoři jsou s dosavadním fungováním stránek spokojeni. „Podle přístupových statistik víme, že nás čtou i na Hradě, v parlamentu či na pražském magistrátu," uvádí Hradní partička.

Podle jejich slov byli dokonce osloveni i lidmi z hradní kanceláře: „Bylo to někdy koncem ledna, měsíc a půl po vzniku stránek, když se ozval pan Ochvat. Byli jsme překvapení, hlavně když pan mluvčí Ochvat nám začal doporučovat, abychom stáhli z našeho webu těch několik původních článků, jejichž základ napsal a na svém webu zveřejnil Václav Klaus. Zatím jsme to tam ale ponechali, schválně jsme zvědaví, jak to bude pokračovat," vysílají výzvu směrem k Hradu autoři webu.

Právě mluvčí prezidenta Radim Ochvat jakoukoliv komunikaci s autory webu popírá. „Není to pravda. Nikoho od nich jsem nekontaktoval," uvádí pro ParlamentníListy.cz prezidentův tiskový mluvčí. Ohledně celého webu hradniparticka.blogspot.com se Ochvat nijak vyjadřovat nechce, i když přiznal, že jej zná.

Satirická skupina slibuje další projekty

Hradní partička uvažuje i o dalším rozšíření svých aktivit. „Všechno ovšem záleží na volném času. Ale inspirace je spousta. Leckdy však člověku nezbývá než před politiky smeknout. To když kroutíte nad jejich výroky hlavou a říkáte si, že jakákoliv parodie by byla horší než pokus o vtipný originál," vysvětlují autoři webu úskalí politické satiry.

Rath je na Oscara, Paroubek je bůh

Přesto potvrzují, že své aktivity zamýšlejí rozšířit. A na koho se hodlají zaměřit? „Václav Klaus je silná postava, to je nepochybné. Ale jsou tu jiní. Doktor Rath, to je sen všech scénáristů. Stačí jim ho jen obkreslit a mají v šuplíku postavu oscarových ambicí. Jiří Paroubek je taky bůh. Lidi mu pořád předhazují ten RaJ, což je trochu pasé. Paroubek je dnes mnohem dál. Místo náměstka z RaJe teď spíš připomíná dobře situovaného šéfa okresního Tuzexu," míní mystifikátoři.

Konfererenciér Vlček, čertík Bém, melouchář John

Autoři webu si všímají i rétorických výkonů "dočasného" šéfa Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka. "Podceňovaný je i Miloslav Vlček, který upgradoval z moderátora středomoravských hasičských bálů na konferenciéra zasedání Poslanecké sněmovny. Ten nezklame nikdy. Nelze zapomenout na Pavla Béma, to je čertík jako vytřižený z Princezny ze mlejna. Ale o slovo si říkají další. Radek John, jehož melouch ve VZP přivedl na český trh novou generaci luxusních časopisů pro pojištěnce. Samostatnou kapitolou je pražský magistrát. To je přímo líheň talentů. Kromě již zmíněného Béma to jsou Richter, Jančík a Vodrážka - to je stejně silná trojka jako kdysi Makarov s Krutovem a Larionovem," ukončují výčet osobností a přirovnání autoři webu.Fanoušci parodických webů se tak mají na co těšit.

Fotokoláž: ParlamentniListy.cz

reklama

autor: Matěj Pálka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…