Soud projednává spor Bakaly a Zaorálka o "gaunera"

04.03.2010 12:35

U Městského soudu v Praze během čtvrtka pokračuje spor mezi finančníkem Zdeňkem Bakalou a místopředsedou Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Bakala požaduje po Zaorálkovi 300 tisíc a omluvu za prohlášení o gaunerovi.

Soud projednává spor Bakaly a Zaorálka o "gaunera"

Slovo gauner použil Zaorálek kvůli hornickým bytům. Jde o kauzu bývalých bytů OKD. Poslanec Zaorálek toto slovo pronesl v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě, když kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond. Ten zdědil Bakala poté, co získal akcie bývalé společnosti OKD. "Pan Bakala se chová jako gauner," prohlásil tehdy Zaorálek.

O co ale v případu jde? Stát totiž v roce 2004 uzavřel smlouvu se společností Karbon Invest a prodal jí zbylé akcie společnosti OKD. Jenže Karbon Invest pak přes svou mateřskou RPG ovládl Bakala. Všech 44 tisíc hornických bytů a jejich možný prodej tak přešel do rukou jeho společnosti. Proti tomu se zvedl odpor nájemníků a některých politiků včetně Zaorálka. Finančník se podle Zaorávka snaží vyhýbat svým závazkům obsaženým v kupní smlouvě.

Lidé prý Zaorálkovi důvěřují

Jenže Bakala si „gaunera"nenechal líbit a podal žalobu na ochranu osobnosti. Výraz gauner podle žaloby vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Místopředseda sněmovny má podle Bakaly pozornost médií a lidé mu důvěřují.

Podnikatel po Zaorálkovi požaduje finanční satisfakci, kterou prý v případě úspěchu věnuje Nadaci Terezy Maxové.Jde o tři sta tisíc korun. Svou omluvu by pak měl Zaorálek směřovat do Lidových novin a Práva.

Byty řeší Ústavní soud

Podnikatel už podal kvůli bytům na Poslaneckou sněmovnu stížnost k Ústavnímu soudu. Usnesení sněmovny, na základě kterého dostal od ministerstva financí pokutu 30 milionů a od soudu pak navíc předběžný zákaz s byty jakkoli nakládat, považuje za zásadní porušení dělby moci ve státě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…