ÚOHS potvrdil pokutu moravskoslezské veterinární správě

04.03.2010 12:55

Kvůli chybám v zakázce na opravu sídla Veterinární správy Moravskoslezského kraje dostala zmíněná instituce 80 000 korun pokuty, kterou jí udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

ÚOHS potvrdil pokutu moravskoslezské veterinární správě

Pokuta byla udělena už loni v červnu, veterinární správa se proti ní ale odvolala k předsedovi antimonopolního úřadu Petru Rafajovi, který ale stížnosti nevyhověl. Pokuta je tak pravomocná, správa se nyní může jen bránit u soudu.

"Zadavatel v rozporu se zákonem rozdělil zakázku na zateplení své budovy a střešního pláště a výměnu oken na dvě a neprovedl zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách," uvedl pro ČTK Rafaj.

Několikrát překročený zákon

Na celou akci obdržela veterinární správa dotaci v celkové výši 7,3 milionu korun. Z dokumentace k opravě ale vyplývá, že instituce uzavřela na rekonstrukce dvě smlouvy a následně ještě dodatky k nim. Celkem šlo o kontrakt za 8,7 milionu korun. Tato částka byla vyšší než stanovený šestimilionový limit, při jehož překročení se musí vyhlásit výběrové řízení, není možné přímo oslovit několik firem.

Antimonopolní úřad považuje obě smlouvy za natolik podobné, že měly být řešeny jako jedna zakázka. Výzvy k podání nabídek rozeslala uchazečům veterinární správa v den, kdy byly uzavřeny i smlouvy o dílo. Práce vybraná firma prováděla na jednom místě, tedy v sídle správy, a jednalo se o práce stejného druhu.

Zakázka podezřele nabobtnala

"Je tedy evidentní, že se jedná o jednu veřejnou zakázku tvořící z hlediska věcného, místního i časového jeden celek," uvedl Rafaj.

Veterinární správa Moravskoslezského kraje podle ÚOHS pochybila i tím, že uzavřela dodatky ke smlouvě. Správa totiž až dodatečně zjistila, že budova je v natolik havarijním stavu, že bude nutné provést další, původně nepředpokládané stavební práce. V tomto případě ale měla vyhlásit novou veřejnou zakázku, ne situaci řešit dodatky.

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …