Motejl: Obce při přidělování bytů diskriminují

10.03.2010 13:36

Přestože v EU platí zákaz rozlišování na základě státní příslušnosti, některé obce mají žádosti o přiřazení obecního bytu upravené tak, že políčko s příslušností žadatel musí vyplnit. Praxi kritizoval ombudsman Otakar Motejl.

Motejl: Obce při přidělování bytů diskriminují

Pravidla pro výběr žadatelů o obecní byty podle ombudsmana Otakara Motejla obsahují často diskriminační podmínky. Nedostatky lze nalézt zhruba u třetiny obcí. Nejčastěji jsou uchazeči diskriminováni na základě státního občanství, pohlaví nebo rasové či etnické příslušnosti.

„Jde o důvod, který u přístupu k bydlení výslovně zakazuje antidiskriminační zákon," podotkl k tomu Motejl.

„Je sice legitimní, jestliže obce do jisté míry zvýhodní své občany, ovšem do tohoto zvýhodnění musí být zahrnuti i příslušníci jiných států EU, kteří mají v Česku přechodný či trvalý pobyt a místo pobytu nahlášeno v obci," podotkl k tomu Michal Čermák z oddělení rovného zacházení kanceláře veřejného ochránce práv.

Motejl kromě toho zjistil, že evidence uchazečů přidává či ubírá body uchazečům podle toho, jak  vyplnili políčka dotazníku. Kromě jiné státní příslušnosti například ubývají body tomu, kdo má menší příjmy, či jde o ženu samoživitelku.

Čtěte také:
Motejl: Invalidům hrozí bez změny zákona bída
Motejl: Některá prohlášení politiků jsou předvolební pózy

"Zabývali jsme se i výši minimálních příjmů, které některé obce vyžadují pro to, aby žádost o byt byla vůbec vedena. Zde se jedná o nepřímou diskriminaci z pohledu pohlaví, protože znevýhodňuje matky či otce samoživitelky, kteří celodenně pečují o děti a jejich jediným zdrojem příjmu je pouze rodičovský příspěvek," řekl Čermák.

"Přestože se obce musí chovat jako dobří hospodáři, jejich postavení není srovnatelné s běžným pronajímatelem. Obec má zákonem svěřeny zvláštní povinnosti, mezi než patří i uspokojování potřeb bydlení. Požadavek na rovné zacházení je proto v případě obcí mnohem silnější, než u ostatních pronajímatelů," zmínil k tomu Motejl.

O závěrech šetření informovala kancelář ombudsmana ministra vnitra a šest náhodně vybraných radnic z těch obcí, které zákon porušují nejvíce. "Mají nyní 30 dní na to, aby nám odpověděly a zjednaly nápravu. Pokud tak neučiní, tak zvážíme další kroky," dodal Motejl.

Od 1. prosince minulého roku platí nový antidiskriminační zákon, který ombudsmanovi umožňuje se diskriminací zabývat přímo. Předtím mohl působit na obce pouze přes ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: S platnou ODISkou ušetříte při návštěvě krajských kulturních památek na vstupném

7:23 Moravskoslezský kraj: S platnou ODISkou ušetříte při návštěvě krajských kulturních památek na vstupném

I v letošní turistické sezóně platí akce s ODISkou na hrad. Lidé, kteří přijedou na návštěvu krajský…