Zbavili jsme se cenzury režimu a cenzurujeme sami, tvrdí tibetoložka

10.03.2010 19:16

"Vyvěsit nebo nevyvěsit tibetskou vlajku je svobodné rozhodnutí každého z nás. Je ovšem zarážející, že sotva jsme se zbavili cenzury režimu, cenzurujeme se vůči Číně," řekla tibetoložka Zuzana Ondomišiová ve středu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Zbavili jsme se cenzury režimu a cenzurujeme sami, tvrdí tibetoložka

Reagovala tak na předsedu poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, který sice prý fandí lidským právům, nemůže ale dovolit, aby na kulturní památce, kterou Sněmovna je, visely nějaké vlajky, plakáty nebo transparenty. "Je to takový pseudodůvod. Nějak obhájit si můžeme cokoli," řekla.

Zdrženlivost českých i zahraničních politiků v jakékoli podpoře Tibetu je jednoduše snahou nepoškodit česko-čínské vztahy. "Čína ráda pracuje se symboly. Státy, které se vysloví pro Tibet, si monitoruje," tvrdí Ondomišiová.

K tématu: Jacques (SZ): Sněmovna Tibet nepodpořila

                 Tibetské vlajky provázejí klidné jednání sněmovny

                 Tibetský den pro Jacques nekončí. Zamíří před čínskou ambasádu

Přes tři stovky českých státních institucí ve středu reagovaly na výročí okupace Tibetu čínskou armádou vyvěšením sluneční vlajky. Poslanci Strany zelených vyvěsili vlajku z oken svého poslaneckého klubu, kancelář sněmovny je ovšem vyzvala, aby vlajku odstranili.

Projekt Vlajka pro Tibet je dobrovolný projekt. Organizuje ho občanské sdružení Lungta a například radnice městské části Praha 3 je jeho součástí už od roku 1996.

Tibet je v současnosti hnacím motorem čínské ekonomiky, země si tedy navzdory zahraniční kritice nemůže dovolit přijít o tamní nadvládu. Na území himalájské autonomní oblasti je obrovské množství nerostných surovin, vede tudy důležitá dopravní tepna do Indie. Tibet je také zásobárnou pitné vody pro celou východoasijskou oblast.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …