Poslanci ODS se kvůli sledování telefonů obrátí na Ústavní soud

10.03.2010 21:50

Skupina poslanců ODS si chce u Ústavního soudu stěžovat na zákon, který umožnil policii žádat po operátorech údaje o hovorech klientů. Uvedla to dnes Česká televize.

Poslanci ODS se kvůli sledování telefonů obrátí na Ústavní soud

Policie prý normu, která má pomáhat v boji proti terorismu, využívá ve velkém. Denně odešle mobilním operátorům kolem tisíce žádostí. Operátoři jim pak musí sdělit, kdy a kam jejich klienti volali. 

Podle normy musí telefonní operátoři zmíněné údaje navíc uchovávat ještě půl roku. Poslanci budou žádat, aby Ústavní soud zákon zrušil. 

Monitorovat telefonní hovory a ukládat tyto údaje půl roku pro potřeby policie chtěla po Česku Evropská unie. Kromě telefonu a SMS se musí uchovávat i provoz na internetu. Policie konkrétní čísla komentovat nechce: "Údaje o telekomunikačním provozu nám pomáhají při vyšetřování trestné činnosti a využíváme je," řekla ČT mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. 

Zákonodárci podle ČT paradoxně přiznávají, že je to i jejich chyba, sami totiž zákon před několika lety schválili, a dokonce do něj napsali, že stát musí za monitorování platit mobilním operátorům desítky milionů korun ročně.

"Po dvou letech jsme vyhodnotili, že to nefunguje jako boj proti terorismu, ale jako stálé špiclování všech občanů," řekl televizi poslanec ODS Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…