Fotky pro Paroubka vymyslel Čermák. Třicet tisíc lidí nečekal

11.03.2010 13:29

Je to asi nejrychleji rostoucí skupina na Facebooku v Česku. Prakticky každou minutu do ní přibývá nová fotka… pro Paroubka. S nápadem na posílání fotek předsedovi ČSSD přišel Miloš Čermák.

Fotky pro Paroubka vymyslel Čermák. Třicet tisíc lidí nečekal

Skupina „Fotka pro Paroubka“ vznikla v úterý, a ve čtvrtek v poledne už měla přes třicet pět tisíc členů. Paroubkovi odpůrci se do této skupiny hlásí, aby mohli poslat předsedovi sociální demokracie svoji fotku, často se vztyčeným prostředníčkem. Inspirací pro vznik skupiny byl „tweet“ publicisty Miloše Čermáka.

Paroubek si na demonstracich foti odpurce. Co mu usnadnit praci a poslat mu svoji mailem na paroubekj@psp.cz?“ napsal Čermák na sociální síti Twitter, která umožňuje publikování krátkých zpráv a jejich sdílení mezi přáteli. „Byla to anekdota. A asi dobrá,“ říká v rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz o poznámce, která odstartovala masovou akci proti Paroubkovi.

Byl jste asi první, kdo na internetu přišel s nápadem posílat fotky Paroubkovi. Čekal jste takový ohlas?

Netvrdím, že jsem byl první. Přišlo mi bizarní, když si někdo fotí odpůrce a pak se ptá fotografa: ‚máte je dobře nafocený?‘ Četl jsem si o tom v novinách, tak jsem měl chuť zareagovat, udělat anekdotu. A asi to byla dobrá anekdota, když si jí všimlo tolik lidí.

Ale stal jste se inspirací pro velkou skupinu namířenou proti Paroubkovi. Měl jste něco takového v úmyslu?

Neměl, já nejsem žádný aktivista. Prostě jsem to napsal na Twitter jako vtip, ono se to přepublikovalo na Facebook a tam si toho všimli lidi. Já jsem pravý opak aktivisty, nechci dělat žádnou kampaň, nakonec jsem ani nezaložil tu skupinu. Dokonce ani svou fotku jsem Paroubkovi neposlal, byl to jen bezprostřední nápad. Že to někoho inspirovalo, to je jeho aktivita.

Nepřijde vám to jako novináři problematické, stát na začátku takové akce proti politikovi?

Ale já už nejsem novinář, nejsem zaměstnaný v žádném deníku, nehlásím se k vyváženosti. Paroubka nemám rád, a řekl jsem to už x-krát. Píšu si, co chci, a jsem rád, když mi to noviny otisknou. Jestli někdo nesouhlasí s tím, že mi přijde zvláštní, když si politik fotí svoje odpůrce, ať si s tím klidně nesouhlasí. Já jsem dokonce pro to, aby novináři uváděli, koho volí. Potom vím, co za jejich články je, vím, co od nich čekat.

Koho volíte vy?

V letošních volbách ještě nevím, komu dám hlas. Ale v minulosti jsem volil ODS, i jsem se k tomu hlásil v novinách.

Z vašich odpovědí bych chápal, že nějakou jinou podobnou akci na internetu nechystáte?

Ne, já prostě nic takového neplánuju, nevedu žádnou válku proti konkrétním politikům. Zkrátka pokud budu mít témata, budu psát dál.

--- 

Na začátku byly Lány

Inspirací pro Čermákův komentář a následný vznik skupiny Fotka pro Paroubka byl incident z odhalování sochy TGM v Lánech. Jiří Paroubek tam tehdy poručil svému fotografovi, aby zdokumentoval odpůrce, kteří na akci přišli s protiparoubkovskými transparenty. „Dáme je na web,“ řekl tehdy Paroubek. Jeho strana se domnívala, že odpůrci Paroubka na lánské akci byli členy Modrého týmu, skupiny podporovatelů ODS.

Fotogalerie: Výročí T.G. Masaryka vyvrcholilo protesty proti Paroubkovi

„Záměr je jasný – dejme mu (Paroubkovi) na vědomí, co si o něm myslíme. A že nám jeho fízlové sou ukradený,“ napsal v záhlaví skupiny její zakladatel Zdeněk Strnad.

ODS označila postup ČSSD za totalitní, proti focení politických oponentů a jejich vystavování na internetu se ohradil i Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). ČSSD proto dnes fotografie z internetu stáhla. Podle definitivního stanoviska ÚOOÚ by se však mohla rozhodout je na síti opět vystavit.

Čtěte více: Socialisté stáhli z webu fotky svých odpůrců 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ctibor Jappel

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …