ODS prý chce odstřelit Béma. On to odmítá: Grandiózní spekulace

16.03.2010 18:29

V ODS se prý rýsuje plán na vyškrtnutí Pavla Béma z kandidátky pro květnové sněmovní volby. Ve středu se schází regionální rada pražské ODS, na které se má projednávat svolání mimořádného sněmu. A právě ten by změny na kandidátce mohl provést.

ODS prý chce odstřelit Béma. On to odmítá: Grandiózní spekulace

O plánu vyškrtnout Béma z kandidátky informoval server Aktuálně.cz. Zprávu však nechce nikdo přímo potvrdit. Jediný, kdo se odvažuje na mikrofon mluvit, je kritik Pavla Béma, poslanec pražské ODS Marek Benda.

Ten serveru ParlamentniListy.cz potvrdil, že na pražské ODS se ve středu skutečně bude jednat o svolání mimořádného sjezdu. "Zítra by se měly projednávat kandidátky do Senátu a svolání mimořádného regionálního sněmu," řekl Benda.

Poslanec už dříve řekl, že "s pražskou kandidátkou ODS se vyhrát fakt nedá, budu usilovat o to, abychom ji ještě změnili." Odmítal ale říct, jak toho chce dosáhnout.

Benda je dlouhodobým kritikem Béma i poměrů v pražské ODS. Na kandidátce pro sněmovní volby se objevil až na osmnáctém místě, prý to souvisí se "silovými řešeními, ke kterým v ODS docházelo".

Grandiózní spekulace, říká Bém

Bém na dotaz serveru ParlamentniListy.cz odmítl, že by jeho pozice na kandidátce byla v ohrožení. "Považuji to za další grandiózní mediální spekulace. Před volbami se věnujeme kampani," zareagoval pražský primátor.

Informace Aktuálně.cz však naznačují, že svolání mimořádného sněmu vyloučené není.

O svolání sněmu totiž prý minulý týden požádaly organizace ODS z Prahy 3, 4, 8, 12 a 13. To je dle stranických stanov dostatečný počet a Béma to přímo zavazuje sněm do 30 dnů od doručení žádostí svolat.

Uzávěrka pro změny na kandidátkách pro volby do Poslanecké sněmovny je 23. března. Bém tedy teoreticky může sněm svolat až po tomto termínu.

Čtěte více:
S Bémem na sebe tři roky křičíme, přiznal Benda
Benda chce měnit pražskou ODS. Zatím je v tom však sám
Langer: Je to strategie. Čekáme v ústraní s granáty 

Riziku případného vyškrtnutí by se tím však nevyhnul. Od 24. března až do 48 hodin před volbami totiž stále bude možné na kandidátkách škrtat, pouze už nelze vyškrtnuté jméno nahradit někým jiným.

Bém na dotaz Parlamentních listů zda, jsou informace Aktuálně.cz pravdivé, zareagoval nejednoznačně. "Nemohu to potvrdit." Na doplňující otázku, zda se k němu dostaly žádosti o svolání mimořádného sněmu, už pak neodpověděl.

Zřejmé je, že Bémovi by se na případný sněm moc nechtělo. Už dříve totiž v médiích prohlásil: "Sněm před volbami? To nemůže nikdo myslet vážně. Před volbami se neřeší vnitrostranické záležitosti."

ČSSD vede, ODS vyčkává

Pozice ODS dva a půl měsíce před volbami je podle průzkumů preferencí nelichotivá. Strana totiž stále více ztrácí na svého hlavního rivala, ČSSD. Podle posledního volebního modelu CVVM je to 12,5 procenta, ještě větší ztrátu ukazuje Median. STEM, který žebříček sestavuje jinou metodikou, naposledy vykázal ztrátu osm procent.

ČSSD už také narozdíl od ODS zveřejnila volební program a svého soka převyšuje i v počtu mediálních výstupů, inzerce a billboardů.

Lídři ODS ale odmítají, že by je to mělo nějak znepokojovat. Základní pilíře programu prý zveřejní podle plánu, a to příští týden. Stejně tak začne hlavní část komunikační kampaně.

"Samozřejmě že tváří v tvář plošnému bombardování ČSSD, které stojí desítky, ne-li stovky miliónů korun, může vzniknout určitá nervozita. Ale my komunikujeme s cílem oslovit někoho jiného ve správném čase a s maximální efektivitou na základě správného zacílení voličského, tematického i s ohledem na finance, které máme," říká člen volebního týmu, stranický místopředseda a poslanec Ivan Langer.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…