Senátorka Janáčková poškozuje oběti žhářského útoku, tvrdí Romea

18.03.2010 16:50

Sdružení Romea zvažuje, že se kvůli Lianě Janáčkové obrátí na Úřad pro ochranu osobních údajů. Svým aktuálním prohlášením prý senátorka poškozuje oběti žhářského útoku.

Senátorka Janáčková poškozuje oběti žhářského útoku, tvrdí Romea

Víkendový žhářský útok v romské kolonii Bedřiška má politickou dohru. Senátorce a starostce Lianě Janáčkové je vytýkáno stěhování Romů a také její aktuální prohlášení, které podle sdružení Romea poškozuje oběti útoku.

Sdružení se nyní rozhoduje, zda prohlášení senátorky ODS a starostky obvodu Mariánská hora a Hulváky předá Úřadu pro ochranu osobních údajů. Informaci jako první přinesly ParlamentníListy.cz.

Kontroverzní politička dráždí odborníky na integraci etnických minorit už dlouhá léta. "Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa," bránila se v roce 2006 integraci Romů starostka ostravského obvodu Mariánské hory.

O víkendu ovšem do jednoho z domů v „romské ghettu" Bedřiška vlétla zápalná láhev. A Janáčková, která sama sebe v minulosti označila za rasistku, čelí kritice, že na vině je její stěhování nejproblémovějších rodin do jmenované ostravské osady.

Janáčková na to konto vydala čtyřstránkové prohlášení, ve kterém útok odsuzuje a popírá veškerá obvinění, podle kterých je útok důsledkem její komunální politiky. Sdružení Romea, jenž se problémy Romů zabývá, ale prohlášení senátorky ještě více nadzvedlo.

Janáčková před Úřadem pro ochranu osobních údajů

"Samozřejmě za útok, za ten čin, zodpovědná není. Ale Bedřišku vytvořila ona, ne?" řekl ParlamentnímListům.cz ředitel sdružení Zdeněk Ryšavý.

Romea podrobila prohlášení Janáčkové rychlé právní analýze. Výsledek senátorku nepotěší. „Ty informace, které tam zveřejňuje, jsou podle nás v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů, protože zmiňuje věci, které můžeme hodnotit jako osobní údaje o obětech," řekl Ryšavý

"Zvažujeme proto, že dáme podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů," dodal.

Romee také vadí, že Janáčková v prohlášení podbízí verzi, podle které si romská rodina způsobila požár sama.

„Dle zpráv od občanů z Bedřišky se v době návštěvy rodiny z Anglie Podraní domlouvali o přestěhování do Anglie nebo do Kanady. Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni," píše Janáčková v dokumentu, který má redakce k dispozici.

Policisté, na rozdíl od Janáčkové, při vyšetřování počítají i s verzí, kde hraje hlavní úlohu rasový motiv. K tomu se přiklání i obyvatelé Bedřišky, kteří hned po útoku chtěli mobilizovat domobranu. Bojí se, že za útokem stojí neonacisté, jak tomu bylo při loňském žhářském útoku ve Vítkově, kdy bylo velmi vážně popáleno dvouleté dítě.

Čtěte také:
Nedělní žhářský útok na Romy prošetří speciální policejní tým


Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…