DOKUMENT: Dopis poslance ODS Plachého Mirku Topolánkovi

24.03.2010 12:53

Přečtěte si, co napsal poslanec ODS Jaroslav Plachý předsedovi ODS Mirku Topolánkovi před úterním jednáním stranického grémia, na němž se diskutovalo o Topolánkově setrvání v čele strany.

DOKUMENT: Dopis poslance ODS Plachého Mirku Topolánkovi

Pane předsedo,

několikrát jsem si přečetl článek "Církve vymývají lidem mozky, tvrdí Topolánek" v LN č. 67 ze dne 20.3.2010. Pak jsem si prohlédl webové stránky Blesku a dnes přečetl Vaši omluvu. Jsem šokován vulgaritou a nesmyslností Vašich výroků o církvi. Je možné, že byly uveřejněny ve zkreslené podobě a vytrženy z kontextu. S tím ovšem musí každý politik počítat.

Také se tím nic nemění na skutečnosti, že Vaše výroky jsou naprosto nepřijatelné. Navíc nebyly, jak jsem doufal, věrohodně dementovány. Popírají zásady, na kterých vznikala a trvá ODS.

Připomínám Vám, že jsme ve straně, která již při založení deklarovala deset politických programových bodů, mezi nimi i tyto:

"3. Chceme být stranou, navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice 1. republiky a na zkušenosti současných západních demokracií.

4. Chceme být stranou, která rozhodně odmítá marxistickou a leninskou ideologii ve všech jejich projevech a důsledcích a jejímž členům jsou cizí jakékoliv socializující a kolektivizující tendence v ekonomice i politice."

Ve straně, kterou vedete jako její předseda, stejné principy platí i dnes. Nelze přehlížet rozpor mezi politickou filosofií strany a názory jejího představitele. Zajisté chápete, kolika členů a sympatizantů ODS jste se hluboce dotkl.

Snad chápete, že jste především na jižní a jihovýchodní Moravě pomohl konkurenčním politickým stranám TOP 09 a KDU-ČSL a potěšil socialisty a komunisty. Prostě už nejste schopen ani pragmaticky domýšlet důsledky svých veřejných vystoupení a zmatených výroků.

Bez ohledu na fakt, že jsme v období před volbami, vyzývám Vás, abyste zvážil rezignaci na funkci předsedy ODS i možnost odstoupení z kandidátní listiny pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jestli ve Vás zůstává trocha rozumu, odpovědnosti a slušnosti, pak tuto svou poslední službu ODS neodmítnete. Domnívám se, že naše volební vyhlídky to může jenom zlepšit.

Zdůrazňuji, že pokládám celou tuto záležitost především za interní problém naší strany, kterou hodlám o svém stanovisku informovat, a doufám, že uvnitř strany také bude vyřešena.

S pozdravem,

Ing. Jaroslav Plachý, poslanec PSP ČR

Více: Topolánek nám jen oznámil své rozhodnutí, povzdechl si Sobotka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zdroj

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…