Co děláš o víkendu? Práva v Plzni

25.03.2010 5:56

V otázce rychlostudentů na Právnické fakultě v Plzně opět došlo ke tvrdému politickému střetu, především mezi představiteli ODS a ČSSD. Tentokrát se tak stalo na půdě předvolebních Otázek Václava Moravce z Plzeňského kraje. Nebyl to ovšem konflikt jediný.

Co děláš o víkendu? Práva v Plzni

V kauze odebírání vysokoškolských titulů takzvaným rychlostudentům nikdo z politiků nechce přikročit ke konečné fázi, tj. k samotnému odebírání zkratek před či za jménem. Černý Petr rozhodování nakonec zůstane rektorovi Západočeské univerzity Josefu Průšovi, neboť politici říkají, že jde o příliš citlivé téma na to, aby se jím zabýval někdo jiný než sama akademická obec. Mezi podezřelé rychlostudenty patří i primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Sociální demokrat Václav Votava zpochybnil působení poslance za ODS a současně i děkana Právnické fakulty v Plzni Jiřího Pospíšila v celé kauze, když zapochyboval o jeho nestrannosti. "Pan Pospíšil se měl rozhodnout, zda chce být poslancem a čelním představitelem ODS nebo děkanem fakulty, ne obojím zároveň," prohlásil Votava.

Pospíšil mu ovšem okamžitě připomněl, že rektor Západočeské univerzity Průša je členem ČSSD, přičemž byl i náměstkem ministra. Lídr SZ v Plzeňském kraji Martin Marek jako člen akademické obce Západočeské univerzity spor uzavřel s tím, že obě velké strany jednaly v otázce rychlostudentů příliš pomalu.

Šidlo: ČSSD potápí státní maturity, protože na ně má příliš malý vliv

V otázce školství se lídři politických stran z Plzeňského kraje dotkli také otázky zavedení státních maturit. Všech šest přítomných lídrů se shodlo na tom, že státní maturity je třeba zavést. Rozcházeli se však v otázce, kdy by se tak mělo stát. Zatímco ODS podporuje co nejrychlejší zavedení maturit, ČSSD a menší strany volají po dalších kontrolách procesu zavádění maturit do praxe.

Lídr KSČM v Plzeňském kraji Karel Šidlo prohlásil, že ČSSD potápí státní maturity, protože "nemá vliv na výběr firem, které mají dostat státní maturity na starost".

Votava tvrzení popřel, ale ve studiu uvedl, že by spuštění státních maturit raději pozdržel hned o dva roky a ne o jeden, jak je prozatím naplánováno, i za cenu toho, že to bude daňové poplatníky stát další peníze.  Prý proto, že maturity jsou stále nepřipravené a plné chyb.

ODS oproti minulým volbám ztratila, vede ČSSD

Podle bleskového průzkumu STEM a SC&C pro Českou televizi by v Plzeňském kraji v kětnových sněmovních volbách zvítězili sociální demokraté se ziskem 28 procent hlasů. ODS průzkum přiřkl druhé místo s 22 procenty. Přitom před čtyřmi lety ODS na Plzeňsku zvítězila se ziskem 37 procent a získala 5 poslaneckých mandátů.

Třetí KSČM by uhájila pozici. Nově vzniklé strany TOP 09 a Věci veřejné by získaly jen o něco méně než komunisté. Nad pětiprocentní hranicí by se udržela ještě Strana zelených. Politikům z KDU-ČSL průzkum signalizuje třemi procenty propad.

Volební model agentur SC&C a STEM pro ČT

ČSSD 28 %
ODS 22 %
KSČM 12 %
TOP 09 11 %
VV 9 %
SZ 6 %
------------------------------
SPO 4,5 %
KDU-ČSL 3 %
Suverenita 1 %
SPR-RSČ 1 %
Jiná strana 2,5 %

Dále čtěte:
Na Plzeňsku boduje ČSSD, ODS na ni ztrácí 6 procent

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.