Řápková chce milion a omluvu. Obvinila soudce z podjatosti

29.03.2010 18:01

Chomutovská primátorka Ivana Řápková z ODS podala námitku proti podjatosti plzeňských soudců a vede spor se Západočeskou univerzitou z důvodu zpochybnění studia na právnické fakultě.

Řápková chce milion a omluvu. Obvinila soudce z podjatosti

Zajímavým způsobem se zamotává spor primátorky Chomutova Ivany Řápkové se Západočeskou univerzitou v Plzni. Politička totiž univerzitu žalovala za výroky některých představitelů plzeňské právnické fakulty, kteří zpochybnili způsob jejího studia, získání titulu a poškodili ji tak v očích veřejnosti.

Řápková požaduje po univerzitě omluvu a milion korun. Hlavní líčení nařízené u soudu minulý týden ve středu neproběhlo. Primátorka se domnívá, že jsou soudci plzeňského krajského soudu podjatí a vznesla námitku proti podjatosti soudců.

Soudci jsou prý podjatí

„Námitka proti podjatosti soudců, kterou paní Řápková vznesla, byla z části konkrétní a zčásti obecná," uvedla v pondělí místopředsedkyně Krajského soudu v Plzni pro občanskoprávní úsek Eva Vydrová.

„Nemohu sdělit informaci, zda se námitka týkala konkrétně soudkyně, která měla v případu rozhodovat," řekla Vydrová. Podle jejích slov se bude námitkou paní Řápkové zabývat Vrchní soud v Praze, který nemá stanovenou žádnou lhůtu, ve které by měl rozhodnout. Případ byl proto u plzeňského krajského soudu odročen na neurčito.

Dále čtěte:
Co děláš o víkendu? Práva v Plzni

Omluva a milion k tomu

Řápková hodlá na univerzitě vysoudit omluvu a milionové odškodnění za to, že se fakulta zmítající v největším vysokoškolském skandálu od pádu komunismu snažila jen odlákat pozornost od vlastních problémů.

Primátorka poukazovala na to, že je osobou veřejně činnou a že zásah do jejích osobnostních práv je proto obzvlášť citelný. Nepravdivá tvrzení univerzity by mohla vést až k jejímu vyřazení z veřejného života, psala ve své žalobě.

Index existuje jen v kopii

Pochybnosti kolem platnosti primátorčina titulu vypluly na povrch v okamžiku, kdy chyběl Řápkové vysokoškolský index a její diplomová práce, kterou měla pouze doma v pracovní verzi. Později se podařilo na fakultě objevit kopii postrádaného indexu. Fakulta však trvala na předložení originálního indexu.

Řápková považovala loni na podzim nález kopie indexu na fakultě za důkaz, že se v jejím případě začínají věci hýbat, nicméně až poté, co případ dala k prošetření na policii a podala žalobu. Podle jejích slov až do tohoto okamžiku neměla fakulta sama zájem případ vyšetřit, ale pouze mediálně očerňovala její jméno.

Škola má mít dokumenty v pořádku

„Fakulta se veřejnosti snaží vnutit představu, že bývalí studenti jsou povinni předkládat důkazy o svém studiu. Naopak je to škola, kdo má veškeré dokumenty podle zákona k dispozici," tvrdí primátorka, která přechází do útoku.

Řápková studovala v Plzni magisterský obor v letech 2000 až 2005. Prokazuje to rozhodnutím o přijetí, vysokoškolským diplomem a pracovní verzí diplomové práce. Žádný jiný důkaz o studiu však nemá, pedagogové si ji nepamatují, a přesto jí připadá podivné, že se neustále řeší její případ místo údajných stovek prominentních rychlostudentů.

Foto: rapkova.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dvo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…