Motejl: Kovářová dělá jen líbivou politiku

30.03.2010 10:40

Ministryně spravedlnosti podle ombudsmana Otakara Motejla dělá jen líbivou politiku a své kroky v resortu nemyslí příliš váženě. Motejl to řekl v pořadu Studio Česko.

Motejl: Kovářová dělá jen líbivou politiku

Ombudsmana a také někdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl si myslí, že Daniela Kovářová v křesle ministryně předvádí jen líbivé kroky. Důkazem podle něj jsou tabulky pro určování výše alimentů. „Jsou to politicky líbivá prohlášení, která paní ministryně věší na barák, aniž by to myslela vážně," řekl Motejl ve vysílání Rádia Česko. 

Kovářovou prý protlačoval Pavel Němec

Motejlovi není jasné, proč Kovářovou původně nechtěl premiér Jan Fischer do vlády a přesto ji nakonec do funkce jmenoval. „Pro mě je její kariéra trochu překvapující, ale taková už je politika, takový je život. Dodnes jsem se nedozvěděl, proč byla jedinou z designovaných ministrů, kterou premiér Fischer vysloveně do vlády odmítal," podotkl dále Motejl. Zdůraznil, že ji do funkce protlačoval právě další z exministrů spravedlnosti Pavel Němec.

„Nevím, jak je to právně možné. Ale faktem je, že role Pavla Němce v současné justici je pro mě až nepochopitelná. Ať už je myšlena jakkoli dobře, obrazu justice spíš škodí. Bohužel jako by se potvrzovala nešťastná slova magistry Marie Benešové o mafii. Bývalých ministrů spravedlnosti je hodně. Ale nikdo z nás se tak znovu neobjevuje na scéně a navíc v souvislosti s takovými nestandardními situacemi. Pan doktor Němec zastává roli univerzála pro legislativní i personální otázky," uvedl dále ombudsman.

Ombudsman Motejl také připomněl, že Kovářová by měla zrušit smlouvy mezi ministerstvem a advokátní kanceláří Pavla Němce.

Čtěte také:
Kovářová: Pochybení se nebudou zametat pod koberec
Ministryně Kovářová je spisovatelka. Nyní píše o mrtvých dětech
Kovářová chtěla hromadnou amnestii. Klaus ji ale zamítl

Kolem Vesecké se "pohybují lidé, co jí radí"

Motejl naznačil, že Němcovu vlivu podléhá i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. „Každý, kdo přišel do nějaké funkce, začne podléhat atmosféře těch samozřejmostí, službiček. Budovy mají genia loci, ten barák vás nějak absorbuje, začnete si zvykat na luxus, který jste v dřívější době neměl. Začnou se kolem vás pohybovat lidé, kteří vám poradí. A to jsou lidé jako Pavel Němec a Pavel Kučera, kteří se začali intenzivně s paní Veseckou stýkat. A tak se vytváří vztah," dodal Motejl.

Případ údajné justiční mafie má počátek v prosinci roku 2007, kdy někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová tímto výrazem označila několik justičních představitelů včetně Vesecké, soudce Pavla Kučery a exministra spravedlnosti Pavla Němce. Podle ní zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy tehdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Justiční činitelé následně Benešovou zažalovali. Soudce Vojtěch Cepl ml. ale žalobu dotyčných zamítl. Případem se má zabývat Ústavní soud. Středočeský krajský soud proto šetření druhého kola kauzy odložil na neurčito.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …