Kužel: Švarc systém je třeba jen upravit. Štěch kroutí hlavou

04.04.2010 12:11

Šéf Hospodářské komory Petr Kužel nechce Švarc systém zrušit, ale pouze předělat. Odborový předák Millan Štěch hodlá zaměstnávání na živnostenský list vymýtit.

Kužel: Švarc systém je třeba jen upravit. Štěch kroutí hlavou

Švarc systém nebo outsourcing? Na živnostenský list pracuje i asistentka senátora a šéfa odborů Milana Štěcha (ČSSD). Ten v Nedělní partii televize Prima takřečený Švarc systém odsoudil s tím, že připravuje novelu, která pracovní vztah zákonodárců a jejich asistentů zbaví nádechu šedé ekonomiky.

Oproti tomu předseda Hospodářské komory Petr Kužel vidí na zaměstnávání podnikatelů i určité klady. „Kdyby si tito lidé, kteří v důsledku krize přišli o práci, neuvědomili, že mohou podnikat, byla by dnes nezaměstnanost za hranicí deseti procent, " míní Kužel.

„Já vím, že někdo říká, že je nutné ho (Švarc systém) zatratit. Já říkám, že je potřeba ho jen upravit," řekl v televizním pořadu.

Štěch: Snad to Kužel tak nemyslel

S tím ovšem nesouhlasí odborový předák. „Já myslím, že to snad pan Kužel tak nemyslel. Ten systém, a to je důležité připomenout, je protizákonný," řekl Štěch k poměrům, které vznikají díky benevolenci zákona.

On sám s ním má ovšem vlastní zkušenosti. "Je to nemravné," podotkl ke skutečnosti, že i on sám na základě zákoníku práce zaměstnává svou asistentku senátora na živnostenský list.

Oba hosté pořadu se shodli na úloze vlády, která vzejde z květnových sněmovních voleb: Měla by přinést ekonomickou stabilitu a nastartovat hospodářský růst. „Ten také sníží nezaměstnanost. Stát jinak nová pracovní místa nevytvoří," řekl Štěch.

Zopakoval také svůj názor, že vláda by měla zvýšit minimální mzdu. Podle Štěcha současná výše minimálních platů nahrává bujení šedé ekonomiky.

ČTĚTE TAKÉ
Štěch chce zvednout odvody OSVČ a zatočit se švarcsystémem 
Štěch: Příští vláda by měla zvýšit minimální mzdu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Martin Baxa byl položen dotaz

Užitečnost veřejnoprávních médií

Kde jste přišel na to, že většina společnosti považuje veřejnoprávní média za užitečná a souhlasí s platbami za ně? Dle mého názoru je to lež. Neznám jediného člověka ve svém okolí (stovky lidí), který by s vaším názorem souhlasil. Kdyby se udělalo referendum zda platit, či ne, koncesionářské poplat...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Miniseriál Kořeny lesa poprvé už dnes v České televizi

16:08 Lesy ČR: Miniseriál Kořeny lesa poprvé už dnes v České televizi

Kořeny lesa, tak se nazývá nový miniseriál, jehož první díl uvede České televize právě dnes, tedy 3.…