Ministerstva si objednala audity, ale pak na ně „kašlala“

06.04.2010 10:05

Většina ministerstev si v minulých letech objednala audity, které měly za úkol zefektivnit chod úřadů. Jak ale zjistil Nejvyšší kontrolní úřad, jen málo resortů se podle nich řídilo. Uvádí to Právo.

Ministerstva si objednala audity, ale pak na ně „kašlala“

Reformu a modernizaci veřejné správy měly zajistit audity. Jenže ačkoliv vláda úřadům doporučila, aby audity provedly sami, najaly si externí firmy. I tak nehospodárně využily téměř sto miliónů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

NKÚ se zaměřil na období let 2005 až 2008, tedy na dobu, kdy se měla začít realizovat reforma státní správy. „Bylo zkontrolováno 18 poradenských subjektů zahrnujících 36 smluv s celkovou částkou uhrazených finančních prostředků 94 107 670 korun," uvádí kontrolní závěr.

A jak kontrola dopadla? Z  šesti ministerstev, která chtěla radu jak zefektivnit svůj chod, obstálo jediné - ministerstvo financí. To se prý výsledky auditu řídilo zcela. Na základě personálního auditu opustilo tento úřad 205 lidí. Podle Práva další ministerstva na doporučení auditorů nedala.

„Výstupy externích poradenských služeb ministerstva využila k dosažení stanovených cílů v 11 případech z 18, z toho v šesti případech jen částečně. Těchto jedenáct poradenských služeb představuje objem 51 procenta z kontrolovaných prostředků," uvádí závěr kontroly.

Takže prakticky jen polovina z 94 miliónů byla vynaložena účelně. Navíc čtyři firmy pracovaly téměř zbytečně, jejich práce totiž zůstala takřka nevyužita. Podle NKÚ jde o komplexní audity na ministerstvu zahraničních věcí, obrany, resortu dopravy  a ministerstva práce a sociálních věcí.

Výstupy NKÚ již schválila Fischerova vláda. Na stůl by závěry kontroly měli nyní dostat poslanci kontrolního výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…