Arbitráž s Diag Human se zbrzdila

07.04.2010 11:27

Rozhodčí řízení v kauze Diag Human versus stát je zablokované nejméně do léta. Spis k případu si totiž vyžádal Nejvyšší soud.

Arbitráž s Diag Human se zbrzdila

Spis k případu sporu České republiky a švýcarské společnosti Diag Human je od minulého týdne u Nejvyššího soudu, který si ho vyžádal. Kvůli stížnosti právního zástupce firmy Diag Human Jana Kalvody, jenž si stěžoval na podjatost jednoho z arbitrů - prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela.

"Nyní se ladí konkrétní postup, jak se ve věci bude pokračovat," řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig a dodal, že senát chce vynést verdikt nejpozději do konce června. Informují o tom Lidové noviny.

"Po dobu, než soud o věci rozhodne a vydá spis rozhodčímu senátu, nemohou arbitři jednat," připustil pak Kalvoda.

Spor se společností Diag Human, která žádá po České republice mnohamiliardové odškodné kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou se přitom řeší už patnáct let.

Má být jmenován nový rozhodce 

Zablokování případu předcházelo minulý týden odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca. Média uvedla, že odstoupil mimo jiné kvůli pochybám o nezaujatosti dalšího rozhodce - bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, kterého do senátu nominovala Česká republika. Na jmenování nového arbitra tak má nyní firma Diag Human čas třicet dní.    

Minulý týden také firma Diag Human navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008. Původní nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Stát zastupovaný ve sporu Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových se ale k návrhu firmy zatím nevyjádřilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…