Pražská ODS se chystá na Jančíka. Padne příští sobotu?

09.04.2010 9:39

Pražská ODS se podle zákulisních informací už chystá na to, že odvolá starostu Prahy 5 Milana Jančíka z postu místopředsedy této pražské organizace strany.

Pražská ODS se chystá na Jančíka. Padne příští sobotu?

Pavel Bém dostal kdysi za úkol od regionální pražské rady občanských demokratů, aby svolal sněm nejpozději 17. dubna. A to právě kvůli možnému odvolání Milana Jančíka, jehož osoba je opředena mnoha skandály.

Nejzazší termín zasedání rady přitom spadá na příští sobotu. Podle zákulisních informací ale Bém dosud neučinil žádné kroky k jejímu svolání. 

"Dohodli jsme se, že Pavel Bém svolá sněm právě na sobotu sedmnáctého. Termín padl na jednání, které jsme s ním měli tuto středu," řekl Týdnu.cz v této souvislosti radní Prahy 10 Tomáš Hrdlička. Jeho slova pak potvrzuje i první místopředseda ODS David Vodrážka.

"Je to tak, Pavel Bém slíbil, že sněm svolá na příští sobotu. Nicméně pozvánka zatím nedorazila," podotkl Vodrážka, který ve vedení ODS zastupuje pražské konzervativce.

Bém vyčkává na svůj ortel?  

Bém ale prý vyčkává, jak pro něj dopadne pondělní výkonná rada ODS, na níž nejspíš odstupující předseda Mirek Topolánek navrhne, aby byl pražský primátor vyškrtnut z kandidátní listiny do sněmovních voleb. Zda se pro to výkonná rada odhodlá, je ale zatím těžké spekulovat. Jak místopředseda ODS Petr Gandalovič, tak i předseda Senátu Přemysl Sobotka totiž nedávno uvedli, že již škrtat v kandidátkách by ODS neměla.

Očista v ODS, po níž po svém pádu volá Mirek Topolánek, se může ale kromě Jančíka a Béma dotknout i místopředsedy ODS Ivana Langera. Ten mimo jiné čelí skandálům, že jeho osoby využívala skupina lidí kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Aby však spolu s Jančíkem odstranila pražská ODS i Béma, či dokonce Langera, je však podle Tomáše Hrdličky krajně nepravděpodobné. Podobně hovoří i další čelní představitelé ODS .„Sekání ze shora je nyní velice nepravděpodobné, myslím, že k tomu nedojde," podotkl ke jménům Langera a Béma Petr Gandalovič tento týden v rozhovoru pro Český rozhlas.

Čtěte také:
Další personální rošády v ODS. Strana je rozdělená na dva tábory

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…