Duel Nečas vs. Paroubek: Velká koalice? To si radši dáme kávu

11.04.2010 12:05

Moderátor měl co dělat, aby se mu ve studiu nestrhla hospodská hádka. Jiří Paroubek a Petr Nečas se shodli jen na tom, že spolu nechtějí po volbách do vlády.

Duel Nečas vs. Paroubek: Velká koalice? To si radši dáme kávu

Ostře sledovaný duel Petra Nečase s Jiřím Paroubkem zahájilo téma smrti polského prezidenta. Tragické úmrtí Lecha Kaczińského zaskočila oba politiky.

„Já jsem tomu zpočátku nevěřil, když mi pípla sms na regionálním zasedání ODS. Je to obrovská tragédie," řekl Nečas v Otázkách Václava Moravce. Podle něj vyšle ODS do Polska delegaci vedenou expředsedou Mirkem Topolánkem, který Kaczińského znal osobně.

„Spolupracovali ve velmi úzkém vztahu," podotkl Nečas.

Svou účast vyjádřil i Paroubek. „Pana Kaczińského jsem viděl jen jednou. Byl to člověk, jehož názory se odchylují od názorů sociální demokracie. Myslím si, že to byl pozoruhodný muž a silný politický vůdce. Ta tragédie zasáhla celé politické spektrum," pronesl Paroubek.

Co se vám na soupeři líbí?

Počáteční vzájemné oťukávání obou sportů moderátor Václav Moravec uspíšil otázkou, čeho si političtí rivalové na sobě navzájem váží. „Já si ho vážím za to, že se snaží držet svoji stranu pevně pod krkem, a snaží se ji držet, aby pracovala pro něj jako pro Jiřího Paroubka. Hlouběji ale Jiřího Paroubka neznám," dopvěděl Nečas.

Paroubek se přímé dopovědi vyhnul: „Proti Petru Nečasovi nic nemám. Politika ODS je to, proti čemu jsem. Záporné stránky nevidím, a pokud bych je viděl, tak bych vám je asi neřekl"

"Ocenil bych jeho schopnost orientace v českém politickém životě," dodal.

Výzkum ODS:
Jiří Paroubek by měl z předsednického postu odejít

První hádka o počtu ministerstev

Jak ODS tak ČSSD se shodují na tom, že je třeba šetřit ve státní správě a začít snížením počtu ministerstev. „Strana, která má šest mandátů nemůže mít čtyři ministry. Musíme některá ministerstva sloučit a jejich počet snížit," vzpomněl si Nečas na ministry Strany zelených ve vládě Mirka Topolánka

„Tohle je věc diskuse po volbách, především s těmi menšími koaličními partnery. ODS tvrdí že chce zrušit tři ministerstva, ale neudělali to," rýpl si Paroubek.

"My jsme ministerstvo informatiky zrušili, pane předsedo," kontroval Nečas.

Slovo odborníka:
Kubáček: Paroubek vyhrál vhazování, zvítězil ale Nečas

Velká koalice? To radši kávu na uklidněnou

Paroubek se ohradil proti předpovědím, podle kterých bude chtít ČSSD opřít svou vládu o komunisty. „To jsem nikdy neřekl. My počítáme i s dohodou se středovými stranami," řekl. „My chceme sloužit lidem, kde máme programové podmínky, ze kterých neslevíme," dodal šéf Lidovému domu.

Pokud bude Paroubek jako vítěz voleb pověřen sestavením vlády, určitě hned za Nečasem nepoběží. "To bychom si asi u diskuse, že spolu chceme dělat sociálně-demokratickou politiku, dali kávu na uklidněnou," zasmál se Paroubek.

"Popovídali bychom si o dětech o počasí a pak bychom se rozešli," vidí vyhlídky na velkou koalici stejně Nečas.

"ODS to nebude," dodal ke koaličním partnerům jednoznačně Paroubek.

Z Moravce si udělali hadr

"Musíte mne nechat reagovat," rozčiloval se Paroubek na Moravce, když utnul jeho komentář k zadlužování českého státu. "Vy tu diskusi neřídíte, pane Moravče?" přidal se Nečas.

Debata o státním dluhu skončila nepřehlednou hádkou o tom, čí vláda zemi víc zadlužila. „Buďto se zítra dočtete, že debata byla nudná, nebo že ji moderátor nezvládl," obrátil se během politické vřavy Moravec na diváky.

Státní maturity nikdo nechce, kdo za ně může?

Ke státním maturitám se ani jeden z lídrů nehlásil. „Ty stát, které znám, tam se žáci připravují na testy - a to je rozdíl, než když se připravuji do života," kritizoval Paroubek.

Nečas ho ovšem odkázal nazpět do roku 2005. "To poslanci sociální demokracie prohlasovali sněmovnou státní maturity, když jste ČSSD vedl. Všichni poslanci ODS hlasovali proti," zlobil se šéf ODS.

Také Paroubek zvýšil hlas: „A co jste dělali poslední tři roky, se státní maturitami vy?" Oba diskutéry musel od sebe odtrhnout moderátor:„Není vaše současné stanovisko ke státním maturitám jen populismus?"

Podle Paroubka nikoli. "Pokud to půjde zrušit, zrušíme, pokud to půjde jen odložit, odložíme," řekl k plánům ČSSD ohledně konceptu státních maturit.

Nečas se mu vysmál: "My jsem byli jediná strana, která proti školskému zákonu hlasovala. To vaše ministryně Petra Buzková školský zákon a tedy státní maturity prosadila."

"Nechci se nikoho dotknout"

„Já se nechci nikoho dotknout, ale všechny školy nejsou stejné," zapletl se v argumentaci Paroubek, který najednou použil argument podporující jednotnou státní zkoušku. „Já jsem dělal gymnázium Jana Nerudy v Helichově ulici. To je bezpochyby dobrá škola"

"To nepochybně je a kdyby byly státní maturity, měl byste na to i osvědčení," zhostil se své nové úlohy i Nečas.

V závěru se oba politici shodli na tom, že koncept státních maturit, tak jak jej představuje stávající novela, není vhodný.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…