Své místo Topolánkovi nepřenechám, říká eurokomisař Füle

12.04.2010 16:58

Výměna eurokomisaře zodpovědného za rozšíření EU Štefana Füleho za Mirka Topolánka? „Jsou to jen spekulace. Neplánuji vystoupit z komise,“ tvrdí Füle.

Své místo Topolánkovi nepřenechám, říká eurokomisař Füle

Během pondělí by měla výkonná rada ODS potvrdit odstoupení Mirka Topolánka z čela strany. Jenže z mnohých míst už zaznívají otázky, co nyní bude Topolánek vlastně dělat. Eurokomisař zodpovědný za rozšiřování Evropské unie a politiku sousedství Štefan Füle však odmítá, že by Topolánek přešel na jeho post.

„Debaty o výměně mé osoby Topolánkem jsou skutečně jen spekulace. Neplánují vystoupit z komise. Toto je seriózní místo, investoval jsem do toho dost času a úsilí. Představa, že se to stane předmětem spekulace a dealů, to mi přijde podivné. Česká republika se zavázala, že tam bude mít kandidáta na celé to období a úvahy nad rámec schváleného mandátu jsou zbytečné a kontraproduktivní," uvedl k tomu v rozhovoru Studio Česko Štefan Füle.

Mandát komise byl podle jeho slov schválen na pět let, byl schválen Evropským parlamentem a předsedou Evropské komise. "A to je vše, co se k tomu dá říct," dodal k tomu s tím, že případné odvolání eurokomisaře je ve výlučné pravomoci předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa.

Stafáž při podpisu smlouvy nebyla důležitá 

Eurokomisař odmítá i spekulace kolem toho, že  k podpisu smlouvy Start 2 nebyl přizván nikdo z EU „Nepřekvapuje mne, že tomu tak bylo. Aby někdo dělal stafáž byť i u tak významné dohody, tak to mi přijde divné, jakkoliv nesnižuji význam podpisu Start 2," podotkl Füle.

Ashtonová zatím prý nemá pravomoce

Český eurokomisař se také zastal ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Füle je totiž zodpovědný i za  politiku sousedství, kterou má však mít v kompetenci právě Ashtonová, jíž ještě před zvolením do čela EU před dvěma měsíci kritizovali nejen ostatní europoslanci, ale i někteří politici z členských států EU. Ashtonová totiž podle nich má slabé znalosti zahraniční politiky a malé zkušenosti. Kritikům vadil i způsob její volby.

„S baronkou Ashton máme vymezeno, co dělá jeden i druhý v rámci evropské politiky, a myslím, že se prvotní problémy podařily vyřešit k oboustranné spokojenosti. V současné době ale paní baronka zatím nemá ty instrumenty, které jí má dát lisabonská smlouva. Některé její kompetence - jako politiku sousedství - jsem sice převzal, ale už nyní se snažíme jezdit do regionu jako integrovaný tým," doplnil na její obranu Füle.

V minulosti kritizovala Ashtonovou například europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), přestože ji sama komisi podpořila. "Za nejslabší článek považuji britskou komisařku Ashtonovou," řekla Roithová. Daleko ostřejší slova po hlasování volil Jan Zahradil (ODS): "Catherine Ashtonová, vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku, je ukázkovým příkladem člověka, který nemá v Evropské komisi co dělat."

Více: Bendl připustil budoucnost Topolánka v ODS. Možná v Bruselu

Foto: mzv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…