Noví žalobci kauzu Diag Human už neovlivní

13.04.2010 9:52

Přezkumný rozhodčí senát v kauze Diag Human na konci března rozhodl, že nároky společností Towit Machinery a Dumfries Holdings na část pohledávky Diagu jsou neplatné.

Noví žalobci kauzu Diag Human už neovlivní

O tom, že firmy Towit Machinery a Dumfries Holdings nemohou pokračovat ve svých požadavcích, rozhodl senát v neúplném složení. Švýcarský rozhodce za Diag Human Damiano Della Ca se totiž účasti v rozhodčím řízení vzdal.

I tak je ale s největší pravděpodobností výrok arbibtrů platný, neboť v tříčlenném senátu stačí, aby pro jakýkoliv rozsudek souhlasili dva arbitři.

Usnesení i přes neúčast švýcarského rozhodce podepsali bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl, kterého do sporu nominoval stát, a předsedající rozhodce Petr Kužel. Ten přitom začátkem ledna přes odpor obou stran - státu a Diagu Human a bez vědomí dalších rozhodců firmy Towit a Dumfries do sporu jako další dva žalobce po boku Diagu připustil. Obě firmy si dosud celkem nárokovaly čtvrtinu pohledávky Diagu Human za státem.

Kužel nyní ale změnil názor a z arbitráže je vyloučil. Della Ca se podle svých slov vzdal svého místa v senátu kvůli tomu, že rozhodce Milan Kindl má vazby na tyto firmy.  

Šnajdr: Spor už mohl být u konce  

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr v pondělí uvedl, že vstup dvou offshorových firem do sporu státu se švýcarskou společností Diag Human a odstoupení Della Ca byl další obstrukční krok v rozhodčím řízení. V mnohamiliardové arbitráži mohlo být podle Šnajdra už totiž 30. března rozhodnuto. A podle informací, které prosákly do médií, by přezkumný senát zřejmě nároky firmě Diag Human nepřiřkl.

Původní rozhodčí nález ze srpna 2008 určil, že stát má Diagu zaplatit téměř devět miliard korun za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou na začátku 90. let. Obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadoval 15 miliard. Posun v letitém případu lze nyní kvůli obměně přezkumného rozhodčího senátu očekávat nejdříve v květnu.

Čtěte také:
Arbitři v kauze DIag Human získají každý 10 milionů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…