Romea.cz viní z kauzy kolem Mikeše média

15.04.2010 19:21

Během několika dnů se již desítky let mrtvý autor přesunul ze škatulky „povinná četba" do pozice „hrdina národa", z Romů se stali prznitelé české literatury a celý internet zasáhla proladovská euforie.

Romea.cz viní z kauzy kolem Mikeše média

A příčina? Předseda organizace Roma Realia Václav Miko se pro média vyjádřil, že Romové hodlají emigrovat do Vatikánu a do Švýcarska. Mimo jiné i kvůli rasistickému podtextu Ladova Mikeše, kterého při jeho trampotách přepadli lidé označovaní za Cikány. Lada přitom zůstává povinnou dětskou četbou.

V rychlém sledu se vyjádřením Václava Mika začala zabývat nejen internetová média. Krátce nato vydalo sdružení Romea.cz odmítavé stanovisko k postoji pana Mika. Kauza již ovšem byla nastartována.

Mikeš je populárnější než kdy dřív

Na Facebooku se objevily desítky skupin sdružující milovníky díla českého malíře. Ta největší s názvem „Zachraňte kocoura Mikeše" má téměř 80 tisíc členů a stále přibývají další. Tématu se chytila i politická scéna. Jana Bobošíková se rozhodla obrátit na právníky, aby očistili jméno slavného kocoura a je připravena pořádat i petiční akce za jeho záchranu.

„Média si nezjišťují, kdo jim posílá informace. Pan Miko rozhodně nemluví za Romy a já osobně jej neznám a neznám ani to sdružení, které zastupuje. Kdyby nějaký Pepa z Horní Dolní uvedl, že Česko s okamžitou platností vystupuje z EU, jak psal na svém blogu pan Banga, taky by ho snad nikdo nebral vážně?" podivuje se výkonný ředitel občanského sdružení ROMEA Zdeněk Ryšavý.

Romea.cz věří, že se co nejvíc Romů postaví za Ladova kocoura

„Na jednu stranu prohlášení, s kterými pan Miko bombarduje média, jsou fakt úsměvná a totálně nevěrohodná. Když my pošleme anonci, že časopis pro mládež Romano vod´ori spouští webové stránky, nebo jinou pozitivní zprávu, tak to není zveřejněné nikde," stěžuje si Ryšavý na stávající mediální praxi.

„Za pocit, že ‚Romové nám chtějí vzít Ladu‘, i za facebookovou skupinu o šedesáti tisících členech s názvem ‚Zachraňte kocoura Mikeše‘ mohou média. I proto se na tom přiživila paní Bobošíková a hnutí Suverenita, které ihned založilo na svých stránkách za Ladu Petici," vypočítává pro ParlamentniListy.cz výkonný ředitel Romea.cz Zdeněk Ryšavý důsledky mediální kauzy.

Jeho sdružení již další kroky dělat v tuto chvíli nehodlá. „Vydali jsme odmítavé stanovisko, čekáme, až se vyjádří další sdružení, co se touto oblastí zabývají, jako IQ Roma servis, Muzeum romské kultury a mnohá a mnohá další," vysvětluje Ryšavý současnou strategii Romea.cz.

Související:
My nic, my nechceme zakázat Ladu, tvrdí sdružení Romea

Jirák: Média na vině nejsou, byla zneužita

Profesor Jan Jirák z Katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze  pro ParlamentniListy.cz uvedl, že souhlasí s tím, že celou kauzu spustila média. Neklade jim to však za vinu, protože se chovají podle své logiky. „Média nemají nástroj, jak se publikování takovýhto materiálů bránit, protože je tu riziko, že o tom bude informovat jako první někdo jiný."

„Spíš než o vinu médií jde o snahu využití jejich logiky," domnívá se Jirák a zároveň dodává, že v současné době dojem velké kauzy vytvářejí i sociální sítě. Ty dle jeho slov podporují emocionálně vypjaté akce.

Kauza skončí tak rychle, jako začala. Už jen kvůli Ladovi

„Ten požadavek je samozřejmě přehnaný a podobná reakce se dala očekávat," uvádí mediální odborník. Vinu by nekladl ani na bedra veřejnosti za to, že nedokázala zprávu hodit pod stůl. „Veřejnost to vzala vážně, protože zde čte riziko cenzorních zásahů."

Jirák však celou situaci nevidí tak dramaticky. „Tyhle kauzy většinou končí stejně rychle, jako začaly. Alespoň v to doufám. Už jen proto, že si to Lada skutečně nezaslouží."

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…