Slunečné počasí připraví Paroubka o hlasy, říká politolog

19.04.2010 6:24

Letos přivede lidi k volbám spíše deštivé počasí než strach z komunistů, myslí si politolog Jiří Pehe.

Slunečné počasí připraví Paroubka o hlasy, říká politolog

I banální věc jako je počasí bude hrát svou roli v květnových volbách do sněmovny. Předpověď počasí na 28. a 29. května budou podle politologů sledovat volební štáby všech kandidujících stran. Voliči se totiž budou rozhodovat jestli pojedou na chatu anebo k urnám.

"Říká se, vzhledem k tomu, že v Česku se volí o víkendech, že pěkné počasí snižuje volební účast, protože lidé často odjíždí na víkendy. Tím pádem přichází o hlasy strany, které mají nedisciplinované voliče," řekl serveru ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

Jeho kolega Jiří Pehe soudí, že se podle počasí budou rozhodovat voliči pravicových i levicových stran. "Je to dvojsečná zbraň. Na jedné straně určitě sluníčkem ztratí ČSSD Jiřího Paroubka a vůbec celá levice s výjimkou komunistů, to je jasné. Na druhé straně jsou to spíše voliči ODS, kteří mají ty víkendové chaty, čímž se situace tak trochu vyrovnává," předpovídá Pehe.

Podle něho hezké počasí může od voleb odradit ale třeba také nepříliš „ukázněné" voliče Strany zelených.

Doležal doplnil, že u velkých stran ovlivní počasí pouze méně umíněnou část elektorátu: „U ČSSD se to určitě nebude týkat toho tvrdého jádra, což může být tak 60 procent jejich voličů. Situace v ODS, ohledně jejích voličů, je ovšem nyní tak nepřehledná, že si netroufám nic odhadovat."

Pehe: Strach z komunistů dávno není takový kalibr

O sněmovních volbách z června 2006 média psala, že nečekaně vysokou volební účast vyprovokoval strach z nástupu KSČM. „To se opakovat nebude. Průzkumy uvádí, že spojení ČSSD a KSČM většině lidí nevadí a nakonec v řadě krajů spolu takto tyto dvě strany vládnou. Strach z komunistů už dávno není takový kalibr jako kdysi," míní Pehe.

Nicméně obava voličů z nástupu vlády politika, kterého nemají rádi, je stále silným mobilizačním prvkem. „Osobní odpor může určitě jisté skupiny voličů přilákat k volbám. Takovými nechtěnými politiky může být Jiří Paroubek a na druhé straně například Pavel Bém (ODS) či Miroslav Kalousek (TOP 09)."

Doležal: Voliči lidovců už k disciplinovaným nepatří

Oba politologové se shodli, že hezké počasí určitě nahraje komunistům. Jejich voliči totiž patří k nejsvědomitějším. Ještě před rokem političtí analytici jedním dechem dodávali, že vedle komunistů chodí pravidelně k volbám i příznivci KDU-ČSL.

"To už ale tak neplatí. Protože TOP 09 se vlastně odštípla od lidovců, takže tím KDU-ČSL přišla o určitou část svých příznivců," myslí si Doležal.

ČTĚTE TAKÉ

Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD. Následovala by horká vyjedávání

Zkáza pro ODS. ČSSD by vyhrála všude kromě Prahy, tam TOP 09 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…