Zeman válcuje Paroubka. ČSSD je přesto suverénní, ukázal průzkum

17.04.2010 12:40

V ostře sledovaném Ústeckém kraji je nejdůvěryhodnějším předvolebním lídrem Miloš Zeman. Až čtvrtý skončil Jiří Paroubek. Přesto preference stran ukazují na jasné vítězství ČSSD.

Zeman válcuje Paroubka. ČSSD je přesto suverénní, ukázal průzkum

Největší důvěře se těší předseda a lídr Strany práv občanů-Zemanovci Miloš Zeman, kterému důvěřuje 26,4 procenta dotázaných obyvatel Ústeckého kraje.

Druhým nejlépe hodnoceným lídrem v kraji je bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík, kterému důvěřuje 23,9 procenta lidí.

Třetí je pak představitel ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič, kterému vyjádřilo důvěru 21,9 procenta dotázaných.

Gandalovič tak předstihl i čtvrtého šéfa a lídra ČSSD Jiřího Paroubka, kterému i přes vysoké předvolební preference ČSSD vyjádřilo důvěru pouze 19,2 procenta lidí.

"V případě Jiřího Paroubka se tak ukazuje, že voliči sociální demokracie spíše kladně hodnotí volební program této strany než jejího předsedu, který je pro mnoho příznivců a voličů ČSSD velice kontroverzní osobou," uvádí Sanep.

Drábka a Šťovíčka lidé moc neznají

Mezi nejméně kladně hodnocené lídry Ústeckého kraje pak patří představitel Věcí veřejných Milan Šťovíček, kterému důvěřuje 11,9 procenta dotázaných a lídr TOP 09 Jaromír Drábek se ziskem 10,5 procenta kladných hlasů.

"Jak v případě Milana Šťovíčka, tak i Jaromíra Drábka je však důležité zmínit, že se jedná o méně známé tváře, což dokládá i více jak zhruba polovina dotázaných, kteří uvedli, že nemají na oba politiky žádný názor," dodává Sanep.

Nejhůře hodnoceným politikem v krají je lídr KSČM Josef Šenfeld, který je důvěryhodným pro 6,3 procenta dotázaných.

Průzkum byl prováděn na internetu ve dnech 14. až 16. března na 694 obyvatel Ústeckého kraje ve věku 18 až 69 let. Sanep uvádí, že jde o reprezentativní vzorek populace, která svým rozvrstvením kopíruje reálnou situaci v kraji.

Mezi stranami vládne ČSSD

Sanep však upozorňuje, že důvěra lídra ještě zdaleka není zárukou dobrého volebního výsledku strany. To dokládá související průzkum předvolebních preferencí stran.

V kraji vítězí ČSSD (27,6 procenta) s velkým náskokem na druhou ODS (18,3 procenta). Třetí nejsilnější stranou je KSČM se ziskem 14,3 procenta hlasů. Jen o desetinu procenta hlasů méně má TOP 09 (14,2 procenta), páté jsou Věci veřejné, které by v Ústeckém kraji volilo 8,3 procenta lidí.

"Pravici zde odebírá hlasy zejména TOP 09, která je v době, kdy ODS ztrácí důvěru, zajímavou alternativou. Stejně tak Věci veřejné oslovují značnou část voličů napříč politickým spektrem a zejména pak nerozhodnuté a nevoliče. Pro levicově orientované spektrum voličů je jistou alternativou k ČSSD a KSČM. Zemanova strana SPO Zemanovci, které by aktuálně dalo svůj hlas 7,5% respondentů," uvádí Sanep.

Pro SPO Zemanovce je to tak největší volební zisk ze všech čtrnácti krajských volebních celků a na výsledku se tak projevila popularita lídra Miloše Zemana.

Jak vypadají výsledky v ostatních krajích a celé ČR? Čtěte více:
Zkáza pro ODS. ČSSD by vyhrála všude kromě Prahy, tam TOP 09 

Podobně velmi nadprůměrné jsou díky osobě lídra Martina Bursíka v kraji preference Strany zelených. Hlas by jí tu dalo 6,1 procenta voličů.

Volební preference v Ústeckém kraji

"Z celkových výsledků volebních krajských preferencí je zřejmé, že vstup TOP 09, Věcí veřejných a SPO Zemanovců do volebního klání a znatelné zklamání a rozčarování voličů z politické situace i událostí posledních let a měsíců může mít zásadní vliv na skladbu politických stran v budoucí Poslanecké sněmovně," uvádí k výsledkům volebních preferencí Sanep.

Průzkum byl proveden na internetu ve dnech 7. až 13. dubna na vybrané skupině 12,737 dotázaných, kteří představují reprezentativní voličský vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let. 

Koláž: ParlamentniListy.cz

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …