Česká delegace v čele s Klausem míří do Polska

18.04.2010 8:31

Uctít oběti leteckého neštěstí a vzdát hold prezidentu Kaczyńskému, který při něm také zahynul, míří Klaus, Fischer a Duka.

Česká delegace v čele s Klausem míří do Polska

Prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer, pražský arcibiskup Dominik Duka a další zástupci České republiky odjeli do Polska na pohřeb tamějšího prezidenta Lecha Kaczyńského, který tragicky zahynul při letecké havárii.

Klaus, Fischer i Duka se na pohřeb dopraví vlakem, vyjeli běžným spojem z pražského hlavního nádraží krátce po šesté hodině.

Místo letadla vlak 

"Je to veliký smutek a dnes vyvrcholí," sdělill prezident před cestou. Vlak prý coby způsob dopravy zvolil proto, že letadaa kvůli sopečnému mraku nelétají.


Lech Kaczyński i jeho žena Marie, která při katastrofě také zahynula, budou pohřeni v kryptě krakovského královského hradu Wavel vedle polských králů a dalších významných osobností polských dějin. 

Polský letecký speciál havaroval minulou sobotu, když přepravoval téměř sto reprezentantů polského státu či armády na připomínku masakru v Katyni, kde byly v roce 1940 zavražděny tisíce polských osob. 

Symbolika Katyně 

"Protože jedu jako osoba duchovní, je to modlitba, kterou budu doprovázet oběti této katastrofy i se vzpomínkou na ty oběti v Katyni, které tak dlouho byly utajovány, a to tím způsobem, který by se neměl opakovat," uvedl Duka. 

Úctu obětem leteckého neštěstí vyjádřilo Česko vyhlášením víkendových dnů za dny smutku a také sobotní minutou ticha. Ve Varšavě se právě v sobotu konala smuteční tryzna.

Více čtěte:

Ke Kaczyńskému jsem měl nejblíž ze všech státníků, říká Klaus 

Foto: mediafax 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…