"Židé nejsou lidé," zní z Facebooku. Policie je bezmocná

19.04.2010 9:41

I přesto, že rasistické příspěvky na Facebooku jsou podepsány, policie s jejich autory nic nezmůže.

"Židé nejsou lidé," zní z Facebooku. Policie je bezmocná

Na komunitním serveru Facebook se v poslední době rozmáhají rasistické a neonacistické útoky. Ač nejsou anonymní, policie je vůči nim bezmocná.

Šéf celorepublikového oddělení specializujícího se na internetovou kriminalitu Karel Kuchařík tvrdí, že policie může jen těžko dokazovat, že nezákonný vzkaz či příspěvek opravdu napsal ten, kdo je pod ním podepsaný.

Židé jsou rasa

Některé vzkazy na adresu Židů nebo Romů, které se na Facebooku vyskytují, však podle něj naplňují skutkovou podstatu trestného činu. "Židé jsou nepochybně rasa, ale nejsou to lidé," píše se například  v jedné facebookovské skupině. I vůči tomuto výroku je policie zcela bezmocná.

"Sice nejsme schopni někho stíhat přímo za jeho příspěvky na Facebooku, ale to neznamená, že bychom se o tuto problematiku nezajímali," dodává ale Kuchařík pro pondělní deník Právo.

Policie spolupracuje s detektivy

Poznatky o lidech, kteří jsou aktivní v podobných skupinách, prý policisté předávají detektivům, kteří se zaměřují na extremismus. Policie má tak díky Facebooku o lidech, kteří se netají extremistickými názory, dobrý přehled.

"My tyto poznatky vyhodnocujeme. Pokud někdo například píše příspěvky na internet, které porokazatelně naplňují podstatu trestného činu, tak si může být jistý, že to o něm víme," řekl Právu šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Více čtěte:

Výsměch. Nenávist. Pohrdání. To čeká lidi na Facebooku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…