Česká ekonomika rostla rychle, stát dostane z EU o 6 mld. více

19.04.2010 13:00

Díky tomu, že se české ekonomice v posledních třech letech dařilo, dosáhne stát na vyšší evropské dotace.

Česká ekonomika rostla rychle, stát dostane z EU o 6 mld. více

Do roku 2013 může Česko získat z fondů Evropské unie až 237 milionů eur, tedy asi o šest miliard korun víc, než se původně předpokládalo. Česká ekonomika totiž v minulých třech letech rostla rychleji, než předpokládala Evropská komise.

Podle původních plánů mělo Česko ve fondech pro roky 2007 až 2013 vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle aktuálního kurzu více než 670 miliard korun. Z této částky však Češi vyčerpali zatím pouze pětinu.

Skutečnost, že je určitá částka v unijním rozpočtu vyčleněná pro nějakou zemi, však ale nemusí nutně znamenat, že ji daný stát vyčerpá. Podle bruselské zprávy patří právě Česko v přidělování peněz z unijních rozpočtů k nejhorším.

Hůře jsou na tom jen Slováci

Podle téhož materiálu mělo Česko k danému datu "přiklepnuto" 21,6 procent finančních prostředků, což je sedmé nejnižší číslo z 27 států bloku. Hůře jsou na tom už jen Slováci, kteří figurují s 18,6 procenty na třetí nejhorší pozici.

Podle stejného materiálu Česko mělo k danému datu už definitivně "přiklepnuto" 21,6 procenta finančních prostředků, což je sedmé nejnižší číslo z 27 států bloku. Ještě hůř jsou na tom Slováci, s 18,6 procenta figurují na třetí nejhorší pozici. Následují je již jen Řekové a Rumuni. Slovensko přitom dostalo z podobných důvodů jako Česká republika navíc 138 milionů eur. Dodatečných 633 milionů eur schválila komise ale také Polákům.

Více čtěte:

Sporné dotace z EU, které vyšetřuje kriminálka, se přehodnotí

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…