Česko už otevřelo vzdušný prostor

19.04.2010 13:12

Řízení letového provozu (ŘLP) v poledne po třech dnech znovu otevřelo celý český vzdušný prostor pro velká dopravní letadla. Provoz byl obnoven i na všech mezinárodních letištích včetně pražské Ruzyně.

Česko už otevřelo vzdušný prostor

Vulkanický prach z islandské sopky již pátým dnem paralyzuje letecký prostor nad většinou Evropy. Některá evropská letiště se ale pokoušejí částečně obnovit provoz. Ve dvou desítkách zemí nelétají ani osobní ani nákladní letadla z důvodu, že by je sopečný prach mohl poškodit. Ten stále setrvává nad západní, severní a střední částí kontinentu.

Řízení letového provozu v Praze v pondělí rozhodlo o otevření vzdušného prostoru v poledne. Jenže rozhodnutí je prozatím dočasné na 48 hodin. Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové poletí první letadla společnosti Travel Service do Egypta, Tunisu a jedno do Vídně.

V České republice byl od půlnoci vzdušný prostor otevřen ve výšce nad 7,5 kilometru pro přelety letounů na dálkových linkách. Od 11:00 mohou znovu létat vrtulníky letecké záchranné služby v celé ČR, zatím s akutními pacienty. Kvůli letecké uzavírce posílily své mezinárodní vlakové spoje i České dráhy.

I Evropa otevírá letiště. Někde jen dočasně

Německo o víkendu povolilo provoz na několika velkých letištích, ale v neděli večer je opět uzavřelo a tento stav podle aktuálních informací potrvá do pondělního večera.

Také šest letišť v severní části Polska, která byla otevřena v neděli odpoledne, byla v noci na dnešek kvůli silnějším emisím popela znovu uzavřena a povoleny jsou jen přelety nad polským územím ve výškách přesahujících 6 400 metrů.

Podobně se k otevření svých letišť a vzdušného prostoru na severu země, včetně letišť v Miláně či Benátkách, dnes v 07:00 SELČ odhodlala Itálie. Již v 09:00 SELČ byl ale celý prostor do výšky 6 700 metrů znovu uzavřen, a to nejméně do pondělních 20:00 SELČ. Přílety ani odlety nejsou až do odvolání možné ani na Slovensku, v neděli večer však tamní úřady povolily přelety nad výškou 7 500 metrů.

Podobně jsou na tom další země, které buď letiště otevřou v pondělí večer, anebo jako ve francii otevřou většinu letišť v úterý v devět hodin ráno.

Od čtvrtka bylo v Evropě zrušeno 63 tisíc letů, v neděli jich bylo uskutečněno pouze pět tisíc oproti běžným 24 tisícům. Nejvíce zkušebních letů provedla zřejmě nizozemská společnost KLM, která většinu evropského vzdušného prostoru označila za bezpečný. Uvedla to v pondělí agentura Reuters. V neděli také už vypravila dva komerční lety do Asie.

Čtěte také:
Klaus se do Polska dostane. Když ne letadlem, tak vlakem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…