Čistka v pražské ODS: Jančík, Chalupa i Janeček končí

19.04.2010 19:45

Sněm pražské ODS odvolal starostu Prahy 5 Milana Jančíka. Spolu s ním skončili také poslanec Jiří Janeček a starosta šesté městské části Prahy Tomáš Chalupa.

Čistka v pražské ODS: Jančík, Chalupa i Janeček končí

Místopředsedkyně Andrea Vlásenková opustila vedení pražské organizace strany hned počátkem jednání, aby tak šla příkladem trojici svých kolegů. Jako jediná tak vyslyšela volání regionálního sněmu, který požadoval rezignaci všech čtyř „řadových" místopředsedů. Ti to ale odmítli, o jejich odchodu se tak muselo hlasovat, což údajně navrhla sama Vlásenková.

Usnesení, o kterém účastníci následně hlasovali, bylo hotové na ODS nezvykle brzo- pouhé dvě hodiny po začátku regionálního sněmu. Během přestávky před samotným hlasováním se například Jiří Janeček údajně nechal slyšet, že o svou pozici stále bojuje, ale s malou nadějí na úspěch. Jednání regionálního sněmu probíhalo za zavřenými dveřmi, informace mezi novináře prosakovaly pouze formou SMS.

Pro odchod trojice místopředsedů spojovaných s pražským primátorem Pavlem Bémem nakonec hlasovalo 87 delegátů sněmu. Sněm hned nově zvolil Josefa Noska, starostu Prahy 8, Tomáše Portlíka, radního na Praze 9 a Rudolfa Blažka, prvního náměstka primátora.

Přímo mi nikdo nic nevyčítal

Milan Jančík ještě před začátkem jednání uvedl, že mu žádný z kolegů kritiku do očí neřekl. Nicméně byl prý připraven i na odchod z funkce partajního místopředsedy. V takovém případě se hodlá maximálně věnovat práci pro svou městskou část.

"Jeho mediální obraz není dobrý a škodí pražské ODS, přičemž někdy je to jeho působení i démonizováno. Myslím, že další jména přijdou na řadu, ale v tuto chvíli k tomu neřeknu nic," uvedl před jednáním první místopředseda ODS David Vodrážka.

Podle kuloárních informací se Jančíkův konec projevil výrazně i na kondici šéfa pražské organizace a primátora Pavla Béma. „Je trochu šedozelenej," informoval novináře jeden z delegátů.

Velký úklid

Snahy o odvolání Jančíka se vyostřily po odchodu předsedy ODS Mirka Topolánka. Někteří straníci tehdy upozorňovali, že by se očistný proces neměl zastavit, ale skončit by měl i například Ivan Langer.

K nezvyklé aktivitě vybudil občanské demokraty fakt, že ODS, která v hlavním městě pravidelně vítězila, před květnovými volbami dramaticky ztrácí na oblibě. 

Více:

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek, jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …