Školné zavedeme. Ale bude odložené, plánuje ODS

20.04.2010 8:53

Narozdíl od ČSSD, komunistů a Strany zelených propaguje ODS dlouhodobě zavedení školného. Nyní přichází s novou myšlenkou - jeho odkladem.

Školné zavedeme. Ale bude odložené, plánuje ODS

Občanští demokraté přichází pár týdnů před volbami s revolučním plánem na zavedení škólného na vysokých školách. Plánují, že by studenti školné platili, ale až poté, co vystudují. Chtěli by tak zavést odložené školné.

Podle jejich představy by si ale vysokoškolské studium platili jen ti, kteří po jeho dokončení dosáhnou na nadprůměrný plat. "Odložené školné by student platil, až by dosáhl 1,2 - 1,5násobku průměrné mzdy," uvedl pro úterní Hospodářské noviny poslanec Jiří Pospíšil.

Výše školného by se měla podle představ ODS pohybovat mezi pěti a deseti tisíci korunami za semestr, a to podle atraktivity oboru. Kdyby student školné nesplatil do pětadvaceti let, nemusel by jej platit již nikdy. Závazek splácení státu by přitom byl omezenen padesáti lety věku.

Školné má studenty motivovat

"Odložené školné má motivovat studenty, aby tlačili na své pedagogy. To má blahodárný vliv na kvalitu školy," dodal Pospíšil, se kterým souhlasí i Josef Dobeš z Věcí veřejných. "O výši je třeba ještě diskutovat s rektory, ale částka deset tisíc korun za semestr mě nijak neirituje," uvedl.

Podle TOP 09, která zavedení školného také prosazuje, je však nápad zavést odložené školné nedomyšlený. "Co se bude dít s těmi pohledávkami, když student odjede po škole do zahraničí a už se nevrátí," táže se školský expert TOP 09 Jan Vitula. Strana tak požaduje, aby studenti platili školné přímo každý rok.

Naopak socialisté, komunisté a zelení se staví zcela proti zavedení školného.

Více čtěte:

Hudeček (TOP 09): Motivace studentů? Školné

Bartoš (ODS): Vyhrajeme-li volby, zavedeme školné

Foto: euroskop.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…