Facebooková skupina, v níž se psalo "Židé nejsou lidé," zrušena

20.04.2010 10:20

I přesto, že policie nemá žádné zbraně proti osobám, které publikují na internetu rasistické příspěvky, byla extremistická skupina zrušena.

Facebooková skupina, v níž se psalo "Židé nejsou lidé," zrušena

Na komunitním serveru Facebook vznikla česká neonacistická skupina Charta 88, v níž její členové otevřeně publikovali rasistické a xenofobní příspěvky a vzkazy. Na základě vlny odporu a nesouhlasu, která se proti skupině zvedla, se ji rozhodli američtí provozovatelé serveru zrušit.

To je téměř jediná možnost, jak s podobnými aktivitami na internetu bojovat; sama policie je totiž vůči nim téměř bezmocná. Je pro ni totiž nemožné dokázat, že daný nezákonný příspěvek napsal člověk, který je pod ním podepsaný.

Vše záleží na USA

"Všechny obdobné servery včetně Facebooku jsou registrované v USA a tamní úřady nám s odkazem na dodatek ústavy o svobodě slova nikdy neposkytnou konkrétní údaje o tom, z jaké adresy a kdy přesně tam byl ten který příspěvek vložen, "uvedl pro Právo šéf policejního oddělení specializujícího se na internetovou kriminalitu Karel Kuchařík.

Ve skupině Charta 88 se vyskytovaly rasistické vzkazy na adresu Romů nebo Židů, za něž by jejich autor mohl jít do vězení. "Židé jsou nepochybně rasa, ale nejsou to lidé," napsal například jeden z členů zrušené skupiny.

Detektivové dostanou tipy

V této souvislosti policie uvedla, že příspěvky, které jsou ve skupině publikované, zcela anonymní nejsou. "Sice nejsme schopni někoho stíhat přímo za jeho příspěvky na Facebooku, ale to neznamená, že bychom se o to nezajímali," řekl Kuchařík s tím, že poznatky o lidech aktivních v rasistických skupinách na Facebooku, předává detektivům, kteří se zaměřují naextremismus.

Více čtěte:

"Židé nejsou lidé", zní z Facebooku. A policie je bezmocná

Foto: delnickastrana.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…