Klíčové je, abychom si už nepůjčovali, tvrdí Kalousek

20.04.2010 11:28

Ani v době hospodářského růstu jsme nebyli schopni sestavit vyrovnaný rozpočet, tak nyní to také prý nebude možné. „Klíčové je, abychom si už nemuseli půjčovat,“ řekl v pořadu České televize Ekonomická inventura místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek.

Klíčové je, abychom si už nepůjčovali, tvrdí Kalousek

Česko v současnosti dluží bilion a 300 miliard korun. Do konce roku 2012 má přibýt dalších 500 miliard. Už dnes tak každý obyvatel Česka, včetně kojenců, dluží 132 tisíc korun. Kde se dluhy vzaly a kdo za ně může? Politici však v politických debatách často házejí vinu jeden na druhého. Podobné to bylo i v pondělní debatě pořadu Ekonomická inventura.

„Ani v době hospodářského růstu jsem nebyli schopni sestavit vyrovnaný rozpočet," upozornil v debatě Miroslav Kalousek z TOP09. Podle něj se musí snižovat jak příspěvky politickým stranám, tak i poslancům a to zejména ty, které se řadí do kolonky benefitů a různých poslaneckých příspěvků. „Myslím, že klíčové je, abychom si nemuseli půjčovat na svůj běžný provoz, ale jen na výjimečné situace," řekl dále Kalousek.

Od roku 1993 si totiž stát na vyrovnávání státního dluhu půjčuje peníze. Od tohoto roku ale ovšem nesplatilo ani korunu, všechny peníze jdou jen na úroky. V příštích třech letech má obsluha dluhu ze státního rozpočtu odčerpat 72 miliard ročně.

Mládek: je třeba zvýšit daně

Jan Mládek, který je v ČSSD považován za ekonomického experta pak upozornil, že za rok 2009 bude státní dluh Česka pravděpodobně 34,4 procent HDP a na konci roku 2010 pak bude veřejný dluh 39 procent, což jsou čísla, které ministerstvo financí poslalo do Bruselu.

Podle Mládka a celé ČSSD je třeba zvýšit některé daně, a snížit výdaje státu, aby se iž tento dluh nezvyšoval. „To je zřejmé. Největší prostor ale vidíme v předražených veřejných zakázkách. To, co ale vidí ČSSD jako naprosto klíčovou věc, je sociální soudržnost. Nesmí to být na úkor střední třídy a chudších lidí," dodal Mládek.

Komunistický poslanec a ekonom Jiří Dolejš si ale myslí, že návrhy pravice, zvláště ODS, uvrhnou do ještě větší ekonomické krize právě ty chudší rodiny. „Ti, kteří rozfofrovali veřejné peníze, ti se mají dobře stále. Ale například pan Kalousek neví, jak žijí obyčejní lidé. Ti, už dnes trpí tím, že je vysoká nezaměstnanost, nevalorizují se důchody a zvyšují se nájmy," pokáral Kalouska Dolejš. Ten se však na jeho útok chytal za hlavu.  

Peníze z EU nám pomohou sanovat veřejné finance

Jenže Dolejš pokračoval. „Škrtat, škrtat, a to na každém, to není východisko! Tím naopak je efektivnější struktura státního rozpočtu jak na výdajové, tak na příjmové stránce, podpora růstu ekonomiky z domácí scény, přiměřené daňové novely a daňovou progresi. Také nesmíme zapomenout na to, že ČR je členem EU a na období 2007 až 2013 jsme dostali 800 miliard, jenže za první tři roky jsme vyčerpali jen 100 miliard. Ty peníze z EU nám mohou pomoci sanovat veřejné finance," řekl dále Dolejš.

Martin Kocourek z ODS ale na Dolejšova slova připomněl, že změnit výdaje státu vůči sociálním příspěvkům je rozumné, neboť všichni ti, kteří jsou aktivní při hledání zaměstnání, tak těm se nestane nic. „Že ty dávky můžeme zracionalizovat, tak to naopak některým lidem může pomoci," podotkl.

Příští vláda bude muset vyškrtat  40 miliard

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek dále podotkl, že on byl jeden z mála, který si přál, aby byl  takzvaný Janotův balíček přijat ještě před volbami. „Je totiž zřejmé, že vláda následující už nestihne projednat nezbytnou rozpočtovou legislativu tak, aby dominantně ovlivnila rozpočet na rok 2011. Ty změny se pak potáhnou až do roku  2012. Jakákoliv vláda bude muset z rozpočtu vyškrtat  40 miliard korun, aby se dostálo čísla Eduarda Janoty," dodal Kalousek.

Janota chce jen rozpočet pod 4,8 procent HDP

Ministr financí Eduard Janota totiž odmítá sestavit na příští rok státní rozpočet, který by vedl k vyššímu deficitu rozpočtu než 4,8 procenta hrubého domácího produktu. Ministr to uvedl v pondělí s tím, že současná výše deficitu je hlavním problémem při cestě k euru. Loni stoupl deficit rozpočtu na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetá eura jsou tři procenta.

Ministr má podle svých slov připravena úsporná opatření na straně výdajů i opatření pro vyšší příjmy z daní. "Jsou to mnohem tvrdší opatření než ta pro rok 2010," uvedl. Zároveň podle ministra nelze očekávat zmírnění limitů pro přijetí eura ze strany EU.

Návrhy opatření Janota nastínil již v Konvergenčním programu. Navrhované úspory by měly vést ke snížení deficitu pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP.

Čtěte také:
Kalousek: Líní a neschopní lidé TOP 09 volit nebudou
Mládek se opřel do ODS: Daňové mičurinství, zhůvěřilost a lež

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…