Praha Slovanskou epopej do Japonska nepůjčí

20.04.2010 12:02

Pražští radní rozhodli, že do Japonska celou Muchovu Slovanskou epopej nepůjčí. Ty chtěla dovézt do Japonska jedna z největších kulturních institucí této země NHK Promotions.

Praha Slovanskou epopej do Japonska nepůjčí

Japonci za zápůjčku Česku slibovali, že uhradí restaurování většiny obrazů z cyklu, dopravu i výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten, která mají rozměry až šest krát osm metrů. Slovanskou epopej by pak opravoval český tým restaurátorů a konkrétně by se zaměřil na 12 obrazů, které opravu nutně potřebují.

O japonské zápůjčce měla s konečnou platností rozhodnout Rada hlavního města Prahy. Jenže ta během úterý uvedla, že plátna do Japonska nepůjčí.  

Radní pro kulturu Ondřej Pecha k tomu pro Radiožurnál řekl, že je hodně rizikové půjčit všech dvacet obřích pláten mimo hranice Česka.

„Jedna věc je, že galerie v Japonsku v Tokiu, která je jedna z nejkrásnějších na světě, je koncipována tak, že je schopná vystavit takto obrovská díla v tomto rozsahu. Na druhou stranu musím, říci, že Slovanská epopej jako celek nikdy nebyla vystavována mimo republiku," uvedl Pecha.

S vývozem Epopeje nesouhlasí ani Muchův vnuk John Mucha, který je prezidentem stejnojmenné nadace a už dříve radním vzkázal, že pokud celou Epopej vyvezou do Japonska, bude v tom bránit i soudní cestou.

Zápůjčku naopak podporovali někteří zastupitelé z ČSSD.

Epopej, tvořená 20 plátny s náměty ze slovanské historie, je nyní vystavena v moravskokrumlovském zámku. Kdyby se do Japonska přece jen půjčila, podle neoficiálních informací by pojistná částka celého cyklu činila až 50 milionů eur, což by bylo zhruba 1,3 miliardy korun.

Čtěte také:
Dědečková: Ostudný výběr ředitele Národní galerie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…