Kocáb: Trafika se nedává na dva měsíce, dělal bych i zadarmo

21.04.2010 6:13

ROZHOVOR Michael Kocáb se brání proti pomluvám o "trafice" na Úřadu vlády. Nový vládní zmocněnec pro lidská práva považuje své účty se Stranou zelených za vyřízené a zájmy menšin by prý hájil i zadarmo.

Kocáb: Trafika se nedává na dva měsíce, dělal bych i zadarmo

Předsedu Strany zelených Ondřeje Lišku v Hospodářských novinách překvapilo, že s ním premiér Jan Fischer váš nový job nekonzultoval. Je to podle něj „zvláštní manévr".

Co říkal Ondřej Liška, nevím. Jsme v demokracii, každý si může říkat své. Ale já nejsem členem Strany Zelených. Šlo o to, že mi Fischer dal příležitost dotáhnout tu mou ministerskou agendu. Já jsem se o to ale neucházel, vůbec jsem to nebral ani jako nějakou variantu. Vůbec jsem s ním o tom nemluvil a vůbec jsem s tím nepočítal. Nebylo v tom žádné osobní přičinění byť jedním jediným slovem. Když mi funkci nabídl, tak jsem na to koukal skutečně s velkým překvapením. On mi to nikdo nevěří, to dá rozum.

Ke Straně zelených už žádné závazky necítíte?

Naše závazky se Stranou zelených byly vypořádány mým odchodem z vlády. S tím krokem jsem nesouhlasil, protože jsme měli rozdělanou agendu a bylo potřeba věci dotáhnout do konce. Měl jsem podporu premiéra i vlády a přesto jsem byl k zeleným loajální. Splnil jsem tak slib a své závazky tím považuji za vypořádané. Z vlády jsem musel - když to řeknu obrazně - odejít od rozpité kávy. A to nešlo. My jsme to měli naplánované do konce Fischerovy vlády a ty velké agendy ještě zůstaly před námi, ty musíme dotáhnout a na tom pracujeme. Pan premiér to vyhodnotil správně.

Média nicméně přijala vaše nové vládní angažmá tak trochu podezřívavě. Michael Kocáb, který nechtěl opustit vládní kabinet nyní opět pracuje pro vládu...

To je nesmysl. Já jsem ten krok k opuštění vlády považoval za nešťastný, protože ministři i pan premiér byli nesmírně nakloněni mé oblasti a neměl jsem jediný problém. Ani v Topolánkově vládě a ve Fischerově. Musím říci, že jsem ani jednou nenarazil. Ale ten krok jsem musel učinit, protože to bylo přání Strany zelených. Nicméně jsem v ten moment považoval pro sebe za skončené a už jsem dál neplánoval žádnou svou další účast. Naopak jsem na vládu odnesl materiál s návrhem jiného řešení.

Jakého?

To nebudu popisovat. Ale nikterak se nedotýkalo mé osoby. A to je čistá pravda, to vám přísahám. Ať si každý říká kdo chce co chce.

To také kdekdo dělá. Vyrojily se různé spekulace o „trafice" na Úřadu vlády.

Tak trafika se nedává na dva měsíce bez nějakých finančních akcentací, trafika je o něčem jiném.

Bez finančních akcentací? To si tolik finančně pohoršíte oproti ministerskému platu?

Mně je jedno, kolik mi za to dají. Mně jde skutečně o tu věc. Peníze nehrají vůbec ale absolutně žádnou roli. Kdyby mi řekli, že mi za to nedají nic, tak to udělám také. Samozřejmě, že nějaké peníze budou, ale to v tom opravdu nehraje žádnou roli. Protože tady jde skutečně o dotažení agendy.

Budete mít skutečně k dispozici páky, kterými můžete své plány z ministerského úřadu jako vládní zmocněn dotáhnout do konce?

Až na to, že nebudu mít hlasovací právo na vládě, tak v podstatě všechny mé kompetence zůstávají zachovány. Není to ministr, je to zmocněne zmocněnec, ale nic zásadního se nemění.

Jaké cíle pro těch několik měsíců máte?

Jedná se o dotažení věcného záměru agentury pro sociální začleňování. To by mělo projít vládou tak, abychom mohli rozjet paragrafované znění. Jedná se o strategii proti sociálnímu vyloučení, abychom si tu první fázi práce nechali posvětit vládou.


A volební zákon?

Pokud myslíte to vyšší zastoupení žen v rozhodovacích pozicích, tak zde nám jde opět o to, aby to vláda schválila. Parlament už to nestihne, ale s tím jsme počítali. To nešlo takhle rychle stihnout. Ale pokud to vláda schválí, bude to takovým znamením, že se tím zabývala, že by s tím souhlasila a přejde to jako odkaz další vládě. Ta si s tím naloží jak bude chtít, ale tady tento proces bude uzavřen.

Jak je to s novelou zákona o rodině, která by umožnila adopci dětí registrovanými homosexuálními páry?

To je také jeden z bodů, které jsem nestačil vyjmenovat. Musí být samozřejmě dotažen do konce ať už pozitivního nebo k zamítavému stanovisku vlády - to rozhodnou ministři. Ale není možné to nechat jen tak vyvanout. To by potom veškerá předchozí práce byla zbytečná.

Tyto všechny plány chcete realizovat do konce Fischerovy administrativy?

Ano. Chci dotáhnout práci tak, jak jsme si ji rozplánovali. A vypadá to, že se nám to povede. Samozřejmě i zamítavé stanovisko vlády v tom kterém případě je dokončením té práce. To neznamená, že vláda musí všechno odsouhlasit. Je to stejně jakoby na odchodnou, ale mám možnost vyčistit stůl a tu práci dokončit. A ta úvaha je taková, že když ty věci nedotáhnu, tak novináři mohou posléze říkat, že on ty věci nedotáhl. Tak teď mám tu možnost je dotáhnout.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…