Pryč s Juráskovou i Šnajdrem, volají zástupci nemocnic

21.04.2010 15:02

Nemocnice měly slíbeno, že letos dostanou stejné příspěvky jako loni. To se však nestalo, a tak se jejich zástupci bouří.

Pryč s Juráskovou i Šnajdrem, volají zástupci nemocnic

Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) žádá, aby ministryně zdravotnictví Dana Jurásková i její náměstek Marek Šnajdr odstoupili. Tito dva prý nesplnili slib, že nemocnice za své léčení obdrží stejné příspěvky jako loni. Ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny ale kritiku odmítly. 

V Česku hrozí podle AČMN omezení akutní zdravotní péče, rušení ambulancí i celých nemocnic. Příčinu vidí v úhradové vyhlášce, podle které platí zdravotní pojišťovny nemocnicím méně. 

VZP: Nemocnice nemluví pravdu

VZP kritiku ale ústy svého mluvčího Vlastimila Sršně odmítla. Mluvčí uvedl, že nemocnice i přes ekonomickou krizi letos dostanou více než loni, a tak není k odstoupení ministryně ani jejího náměstka důvod.

S AČMN se ale shoduje také Lékařský odborový klub (LOK), který žádá vydání nové vyhlášky, jež by zajišťovala vyšší úhrady. LOK dokonce pohrozil protestními akcemi. Nemocnice se dohodly, že by se k němu přidaly.

"Nynější úhradová vyhláška je pro řadu regionálních nemocnic likvidační. Garance ministerstva zdravotnictví, že úhrady budou na úrovni roku 2009, se v praxi ukázala jako falešná," řekl předseda AČMN Eduard Sohlich.

Více čtěte:

Jurásková: Zahajuji restrukturalizaci zdravotních ústavů

Paroubek: Rozklad mladých lékařů? Exponent ODS Šnajdr

Rath (ČSSD): Julínek a jeho alter ego Šnajdr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…