ODS přišla o trumf své kampaně, předsedu sněmovny Vlčka

23.04.2010 9:48

Po rezignaci Miloslava Vlčka se občanští demokraté nemají do koho trefovat. Aféra odstoupivšího předsedy sněmovny dle odborníků ČSSD ve volbách nepoškodí.

ODS přišla o trumf své kampaně, předsedu sněmovny Vlčka

Pro občanské demokraty je to dar do předvolební kampaně, říkal analytik České televize Jindřich Šídlo, když se ukázalo, že sociálnědemokratický předseda sněmovny Miloslav Vlček nosí jen tak statisícové částky v igelitkách.

Uvědomila si to i ČSSD. Vlček se vzdal mandátu poslance, třetí nejvyšší ústavní funkce i možnosti poslanecké křeslo v květnu obhajovat. "Považuji to za mimořádně odpovědný a odvážný krok," chválil stranický předseda Jiří Paroubek Vlčkovu rezignaci.

Odvrátit pozornost k Vlčkovým podivným státním dotacím od vlastních problémů se ODS podařilo jen na chvilku. Modrý volební štáb Ivana Langera tak přišel o munici, která v mnohém předčí kdejaké billboardy a navíc je oproti plakátům zadarmo.

I když bude kauza ještě nějakou dobu v médiích doznívat a to zejména díky dobré paměti občanských demokratů, odborníci soudí, že aféra „Vlček" sociální demokracii ve volbách nepoškodí.

Vlček odstoupil rychle, ČSSD nepoškodí

"ČSSD udělala rychlý a čistý řez. Pan Vlček se sice znemožnil při vysvětlování své kauzy, ale ČSSD naopak předvedla, jak se takové věci mají řešit," řekl deníku Právo politolog Jiří Pehe.

Ze stejného důvodu si šéf agentury Factum Invenio Jan Herzmann dokonce myslí, že svým způsobem může Vlček svou aférou ČSSD pomoci.

„Je to úplně jiný signál, než jaký vyslala voličům ODS v Praze. Nejproblematičtější figura z hlediska veřejného mínění, pan primátor Bém, zůstala na kandidátce do sněmovny," řekl listu Herzmann.

Předseda ODS Petr Nečas žádal Vlčkovu hlavu ve čtvrtek a patrně ani sám nečekal, že se mu přání splní ještě týž den.

ČTĚTE TAKÉ:

Vlčkova kariéra? Od traktoristy až po šéfa sněmovny
ČSSD aféra s Vlčkem nepoškodí. Spíše naopak, shodli se odborníci

Paroubek: Je to štvanice. Ať skončí i "Íčko", Nečas, Kalousek i John 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…