Zákony by měly být povinně i na internetu

23.04.2010 15:08

Úplná znění zákonů by v budoucnu měla existovat nejen v papírové Sbírce zákonů, ale také v její elektronické podobě. Usiluje o to ministerstvo vnitra. Takzvaná e-Sbírka by se měla stát garantem toho, že se lidé bezplatně dostanou k aktuálnímu znění norem.

Zákony by měly být povinně i na internetu

Jedním z důvodů, proč by zákony měly být i na internetu, je fakt, že tam často nejsou. A když ano, pak tam není jasně uvedeno, že jde o novelizovanou normu.

„Změnu by mohla do budoucna přinést elektronická Sbírka zákonů. Lidem by měla dát jistotu při vyhledávání," vysvětlil pro Radiožurnál Aleš Gola z ministerstva vnitra.

Podle Radiožurnálu se i obě nejsilnější politické strany se k myšlence e-Sbírky zákonů staví vstřícně. Sociální demokrat Jeroným Tejc sám z vlastní praxe potvrzuje, že najít na internetu konkrétní zákon nemusí být vždy snadné.

„Já jako advokát jsem mnohokrát, když jsem neměl v tu chvíli přístup k automatizovanému systému právních informací a hledal jsem nějaké znění zákona, nebyl v podstatě schopen na internetu dobrat se správného znění, přestože jsem vystudovaný právník," řekl Tejc pro rozhlas.

Pospíšil: Stát je povinen seznámit občany se zákony

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS je také pro to, aby zákony byly povinně na internetu. "Ne každý je ochoten zaplatit drahé náklady za služby advokáta, ne každý na to má a ne každý je ochoten třeba za banální informaci platit. Takže se domnívám, že stát je povinen zajistit občanům možnost seznámit se s tím, co je platné a účinné v oblasti práva," zmínil Pospíšil.

Resort vnitra by si přál, aby věcný záměr zákona schválila ještě tato vláda. Vnitro by pak chtělo kompletní elektronickou sbírku zákonů spustit k 1. lednu 2014. Některé části projektu se přitom mohou rozjet už dřív. I to je ale podle některých odborníků ve srovnání se světem poměrně pozdě.

„Já si myslím, že jsme ne trochu, ale hodně pozadu, že tento způsob přístupu k psanému právu už měl být zpracován a uveden v život dávno," uvedl pro Radiožurnál Ladislav Krym z České advokátní komory.

Přesto prý takzvaná e-Sbírka povede k tomu, že se k základním předpisům dostane i laická veřejnost a zvýší se tím i obecné právní povědomí lidí. Řešení složitějších problémů ale údajně dál zůstane na právnících. A ti do soudních síní stále nosí papírovou podobu předpisů, než aby se spoléhali na notebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …