Většina lidí hájí Kocoura Mikeše, tvrdí agentura Sanep

27.04.2010 9:58

Boj o českého Kocoura Mikeše se dostal i do průzkumů agentury SANEP, která se jinak zabývá spíše politickými tématy. SANEP například tvrdí, že v podstatě absolutní většina dotázaných se neztotožňuje s názorem romských aktivistů, kteří označili Mikeše za rasistické.

Většina lidí hájí Kocoura Mikeše, tvrdí agentura Sanep

Klasické dílo české literatury Josefa Lady Kocour Mikeš nevnímá většina lidí jako pobuřující a rasistické. Drtivá většina dotázaných v průzkumu pak zásadně odmítá stažení Kocoura Mikeše ze škol, přesně tak, jak to požadují romští aktivisté.

A co Romům tak na knížce vadí? Hlavně pasáž, kde Josef Lada vysvětluje, kdo stojí za Mikešovým přepadením, svázáním v pytli a hozením do vozu, slovy " Milé děti, ti lidé byli cikáni", píše se v knize.

Jako pobuřující a rasistickou vnímá tuto citaci 7,1 procenta dotázaných. Většina dotázaných (90,1 procent) však uvedenou citaci jako pobuřující a rasistickou rozhodně nevnímá.

Znepokojení romských aktivistů považuje za oprávněné pouze 6,1 procent dotázaných. Naopak nesouhlasně se  k znepokojení Romů vyjádřilo 91,1 procent dotázaných.

Že by se měl Mikeš „vytratit" ze škol, s tím pak v souhrnu nesouhlasí 94,8 procent dotázaných.

„Výsledky exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který se prvotně zaměřil na vyjádření a požadavky romských aktivistů v souvislosti s dílem Josefa Lady Kocour Mikeš, lze jednoznačně číst jako vyjádření zásadní většiny společnosti, která odmítá vnímat předmětné klasické dílo české literatury jako rasistické a pobuřující ve vztahu k jakékoli skupině obyvatel," uvedla pak agentura.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 16. - 21. dubna 2010.

SANEP také uvedl, že i v  dalších průzkumech se hodlá podrobně věnovat dílům české literatury, která se v historických kontextech dotýkají různých ras a náboženství, z pohledu dnešní doby.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…