ODS svými kauzami někdy odrazuje, připouští lídr mladé pravice

29.04.2010 6:19

Předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr má radost, že převážná většina politicky vyhraněných vysokoškoláků dává stále přednost pravici. Přesto prý jeho organizace nemá na svou činnost tolik peněz, jako její protistrana - Mladí sociální demokraté.

ODS svými kauzami někdy odrazuje, připouští lídr mladé pravice

Mladí konzervativci jsou nejstarší organizací sdružující pravicově smýšlející mládež. Fungují od roku 1991 a již od svého vzniku nejen jasně deklarují podporu ODS, ale zásobují ji také mladými nadějemi. V současné době má pravicová mládež své regionální kluby ve všech krajích České republiky a počet jejích členů se blíží tisícovce.

Podle předsedy Mladých konzervativců Jiřího Fremra se občanské sdružení v současné době zaměřuje především na získávání vysokoškolských a středoškolských studentů pro pravicovou politiku a volbu ODS.

"Pořádáme přednášky a semináře na různá témata, máme v tomto od ODS volnou ruku k vytváření svých materiálů a uplatňování svých strategií," říká Fremr pro ParlamentníListy.cz s tím, že Mladí konzervativci tuto činnost soustřeďují především do univerzitních měst. "Nejsilnější základnu máme v Praze a v Plzni, důležité je i Brno, Ostrava nebo východočeská města," vypočítává.

Na odezvu studentů si nestěžuje, pravicovým myšlenkám jsou prý nakloněni. "Je to fakulta od fakulty. Filozofické fakulty a podobné školy, tam jsou studenti spíše levicoví. Každopádně mezi vysokoškoláky výrazně převažují lidé, kteří smýšlejí pravicově," pochvaluje si.

ODS je někdy problém

Častou překážkou při získávání mladých lidí pro pravicové hodnoty je podle Fremra obecné vnímání mateřské ODS, jejíž jméno se při setkáních se studenty snaží hájit. "I když je člověk naštvaný na ODS, jak vede svou politiku nebo na jisté kauzy, které proběhly médii, je nešťastné se kvůli tomu odchylovat od její podpory ve volbách," zdůrazňuje.

V zapojení mladých lidí do přípravy konkrétních akcí a mítinků občanských demokratů oproti minulým volbám převzal podle Fremra iniciativu Modrý tým, který je přímou součástí ODS. "Nicméně, naši členové během mítinků aktivně pomáhají, nijak to neomezujeme. Spousta našich lidí jsou zároveň členy Modrého týmu či ODS, takže se zapojují i na volebních akcích," popisuje Fremr.

U Moravce se chováme slušně

Akcí, kde Mladí konzervativci ODS podporují zcela pravidelně, jsou podle jejich předsedy speciály Otázek Václava Moravce. "Objíždíme všechny Otázky, jezdí tam od nás cca 20-30 lidí. Rezervace nezajišťujeme, chodíme tam až na místě."

Členy MK, kteří zasednou v publiku Otázek, se Fremr podle svých slov snaží nabádat ke slušnosti a nekonfrontačnímu chování. "Tím se můžeme odlišit od agresivního stylu, který i tam předvádí ČSSD," komentuje lídr pravicové mládeže incidenty, ke kterým mezi příznivci různých politických táborů během přípravy a vysílání speciálů Otázek poslední dobou dochází.

Pravicová mládež musí podle Fremra fungovat s menším objemem financí, než konkurenční Mladí sociální demokraté. "Mladí socialisté mají bezesporu lepší zajištění, protože jsou spjatí se stranou, která má na všechny své aktivity mnohem více peněz než ODS. Nejsme tak vidět, jako oni - nemůžeme si dovolit vylepit vlastní billboardy, nemůžeme si jako oni půjčit auta a polepit si je," říká předseda Mladých konzervativců. Na prioritní činnost organizace - aktivitu mezi studenty - to prý ale nemá negativní vliv. "S financemi bojujeme, ale zatím se nám to daří," uzavírá.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …