Volím Macha. Mix ze zelené a oranžové by mě asi zabil, tvrdí Jakl

29.04.2010 15:03

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl přiznal, že bude volit Stranu svobodných občanů Petra Macha. Zavrhuje stejně jako Václav Klaus ODS, TOP 09 nevěří, Věci veřejné mu nic neříkají a mix namíchaný z oranžové a zelené barvy by ho asi zabil.

Volím Macha. Mix ze zelené a oranžové by mě asi zabil, tvrdí Jakl

Prezidentův poradce je známý tím, že pro ostré slovo nechodí daleko. S Klausem spolupracuje bezmála 13 let. Od zvolení Klause prezidentem v roce 2003 je Jakl jeho tajemníkem. Na veřejnosti a v diskusních pořadech často vystupuje jako tlumočník prezidentova názoru.

V rozhovoru pro Novinky.cz kromě jiného Jakl naznačil, že Václav Klaus se jeho názory řídí.Jinak by si mě na Hradě nedržel. Na ozdobu mě tedy určitě nemá," podotkl k tomu.

Budu volit Macha

Půjde ale letos Ladislav Jakl vůbec k volbám? Podle jeho odpovědi na chatu soudě, že ano. „Budu volit Svobodné Petra Macha," svěřil se totiž. Tato strana je známá tím, že kritizuje instituce Evropské unie. Ostatně na dotaz čtenáře s nickem ´cb-el´, zda by byl Jakl pro referendum o vystoupení z EU, odvětil: „Ano, takové referendum bych podpořil."

„Zrovna před chvílí jsem si na internetu dělal takový test. Vyšlo mi, že kdybych vypil koktejl namíchaný z oranžové a zelené, určitě by mě to zabilo," zmínil pak k dotazu mířícího na nesympatie k jiným politickým stranám. Z jmenování barev lze usoudit, že měl na mysli ČSSD a Stranu zelených. V tom se ostatně ani neliší od svého nadřízeného Václava Klause, který je znám tím, že má k různým ochráncům přírody a zeleným aktivistům odpor.

Přesto si myslí, že nadcházející volby do parlamentu vyhrají sociální demokraté. „Takovou chybu průzkumy asi nedělají.  Změna ve vedení ODS ale socialistům asi trochu hlavu zamotala."

Klause asi nevyrobili v továrně na Barbie

Dotazy typu Co říkáte straně Věci veřejné a jaký je Váš názor na politické šance TOP09, pak odrážel Jakl vtipnými narážkami. Například k TOP 09 uvedl: „Je to strana na jedno použití." U dotazu na lídra Věcí veřejných překvapil rázností. „V televizi Nova mu to slušelo víc," řekl k Radku Johnovi. Věci veřejné mu spíš ale připomínají stranu na veřejné kecy.

Jakl se nevyhnul ani atakům na Klause, který podle jednoho z tazatelů působí pro zahraničí spíše jako exot, než státník. „Trochu se vymykáme z představy, že správný veřejný činitel členské země EU má vypadat a mluvit jako kdyby ho vyrobili v továrně na panenky Barbie," odvětil k tomu.

Utkal by se Ferda Mravenec se Včelkou Májou

Dále řekl, že není zastáncem přímé volby prezidenta, neboť kampaň by byla velikým divadlem. „Rozhodovaly by veliké peníze a ve finále by se utkal Ferda Mravenec se Včelkou Májou," soudí.

V on-line chatu se prezidentův tajemník svěřil i s tím, že je velkým vyznavačem pěnivého moku. „Mám rád všechny pivní kategorie, někdy se hodí lager, někdy stout, někdy porter, někdy pšenice, někdy IPA. Musel bych jmenovat hodně českých mikropivovarů, kde se vaří skvělé lahůdky, od boku zkusím střelit Matušku Broumy, Kocour z Vansdorfu, Rambouska z Hradce Králové..."

A jeho nejoblíbenější značka? „ Každé pivo je vhodné pro jinou chvíli. Ale většinou sáhnu po mnohem silnějším, než je 12. Značky jmenovat nemohu, mám jich rád strašně moc, ochutnáváním různých piv se opravdu zabývám. Cena piva u nás je nejnižší na světě. Což je nádhera," dodal.

Více: Je třeba Českou televizi a Český rozhlas zrušit, tvrdí Jakl /ROZHOVOR/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …