Fotoreportáž: KSČM s Jakešem na Výstavišti, ČSSD na náměstí Míru

02.05.2010 14:56

Ohlédnutí. Letošní první máj byl mnohem více než předchozí ve znamení předvolebních agitací. Fotoreportér serveru ParlamentniListy.cz navštívil akce ČSSD a KSČM.

Fotoreportáž: KSČM s Jakešem na Výstavišti, ČSSD na náměstí Míru

Dříve se střetávaly na jednom místě, teď už druhým rokem jdou "po svých". Řeč je o pražských prvomájových akcích ČSSD a KSČM. Oproti dřívějšímu zvyku - ráno jsou na Výstavišti komunisté a odpoledne sociální demokraté - druzí jmenovaní tentokrát obsadili vihohradské náměstí Míru.

Komunisté začali už v devět hodin ráno. A měli štěstí. Navzdory pesimistickým předpovědím bylo teplo.

Pivo, slivovice či medovina tekly proudem více jak tři hodiny. Nedorazil sice předseda strany Vojtěch Filip, ale jinak byli na místě všichni, co mezi komunisty něco znamenají.

Tradičně nechyběl někdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš. "Prosím fotku s panem generálním," nutí mi do rukou svůj fotoaparát postarší muž. Vyfotím třikrát. Pro jistotu.

"Ještě jednou, prosím. Musí být dobře vidět, jak si podáváme ruku," dožaduje se muž, zatímco na pódiu mocně agituje dvojka pražské stranické kandidátky, učitelka Marta Semelová: "Sliby plní, na mou čest, KSČM, číslo šest."

A paradox? Na komunistickém prvním máji bylo nejdražší pivo, co se prvomájových akcí velkých politických stran v Praze týče. Půllitr stál 25 Kč. Sociální demokraté čepovali za 20 korun. A ODS na Petříně překvapivě nejlevněji, za 10 korun.


PROHLÉDNĚTE SI ROZSÁHLOU KOMENTOVANOU FOTOREPORTÁŽ Z 1. MÁJE KSČM ZDE:

Komunistický první máj: Stalinův odkaz žije. Jakeš je na roztrhání 


Sociální demokraté začali na náměstí Míru slavit o hodinu později než komunisté. Jejich akce ale byla delší, pražští lídři Martin Pecina a Petr Hulinský rozdávali růže až do pozdního odpoledne.

Zpívali muzikáloví pěvci a stejně jako u KSČM chyběl lídr. Jiří Paroubek byl totiž v Ústeckém kraji.

Paradox? Byť na frekventovaném prostranství, přišlo mnohem méně lidí než loni, kdy ČSSD slavila první máj na Slovanském ostrově.


PROHLÉDNĚTE SI ROZSÁHLOU KOMENTOVANOU FOTOREPORTÁŽ Z 1. MÁJE ČSSD ZDE:

Prvomájový oranžový mejdan. Pod dohledem ministra vnitra 

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ol

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …