Kalvoda napsal kvůli kauze Diag Human dopis Fischerovi

03.05.2010 11:24

Firma Diag Human napsala podle Rádia Česko premiérovi Janu Fischerovi dopis, v němž ho vyzývá, aby členové vlády a zvláště ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nezasahovali do arbitráže Diag Human.

Kalvoda napsal kvůli kauze Diag Human dopis Fischerovi

Právní zástupce společnosti Diag Human Jan Kalvoda je přesvědčen o tom, že ministerstvo zdravotnictví zasahuje do arbitrážního řízení stát versus Diag více, než je zdrávo. A tak hrozí na všechny strany soudy, policií a teď dokonce napsal premiérovi Fischerovi dopis.

V rozhodčím řízení proti Diagu totiž stát má zastupovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ovšem rozhoduje za něj podle Kalvody spíše resort zdravotnictví. Učinil tak prý v případě, kdy se odvolal proti rozhodčímu nálezu z roku 2008. Ten firmě přiřknul odškodnění 8,3 miliardy korun plus úroky.

„Obracím se na vás v zastoupení společnosti Diag Human SE jako na členy vrcholného orgánu výkonné moci s upozorněním, že Ministerstvo zdravotnictví koná za plného vědomí ministryně vlády, paní Dany Juráskové a jejího náměstka, pana Marka Šnajdra, dlouhodobě
a soustavně mimo své zákonné kompetence," stojí mimo jiné v Kalvodově dopise Fischerovi.

Z dopisu pak citovalo Rádio Česko, které ho má k dispozici patrně od samotného Kalvody. „Chceme, aby vláda, která o sporu s Diag Human v minulosti opakovaně jednala, zavázala ministryni a její podřízené k přísnému respektování zákona a nezávislosti soudní moci," vysvětlil Rádiu Česko Kalvoda.

Dáme vás k soudu, straší Kalvoda úředníky

Kalvoda také prostřednictvím Rádia Česko zveřejnil, že kdyby rozhodci v přezkumném řízení vynesli nový verdikt, tedy nepřiznali Diagu 8,3 miliardy korun, firma je připravena obrátit se na soud. Diag Human totiž stáhl odvolání proti rozhodčímu nálezu a přezkumné rozhodčí řízení tak má být podle Kalvody správně zastaveno.

„Po dni, kdy Diag Human vzal zpět svoji přezkumnou žádost, je další přezkumné řízení bezpředmětné. Pokud by státem vybraní rozhodci usnesením přezkumnou žádost státu a přezkumné řízení nezastavili, jakýkoli rozhodčí nález by byl způsobilý ke zrušení soudem," vysvětlil k tomu Kalvoda.

To ale není zdaleka všechno. Diag Human podle informací rádia totiž navíc plánuje, že se v příštích dnech obrátí s údaji o údajném protiprávním jednání představitelů ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela i na policii.

Kdo porušuje zákony? My ne, naznačil úředník

Přijetí dopisu potvrdil podle rozhlasu ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.„Určitě na to budeme reagovat. Zapojil do toho totiž celou vládu. A my chceme, aby bylo jasně vidět, kdo tady porušuje zákony," dodal Kotris v rozhovoru pro rozhlas.

Více: SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…