Topolánek na čekané. Při pádu se jako Schröder nezajistil

05.05.2010 8:23

Konce vrcholných politiků bývají různé. Někteří už při opouštění pozic vědí, kam budou směřovat jejich kroky, jiní jsou nově vzniklou situací zaskočeni.

Topolánek na čekané. Při pádu se jako Schröder nezajistil

Své by o tom mohl vyprávět Gerhard Schröder, který byl spolkovým kancléřem SRN v letech 1998 až 2005. Když už se nad ním stahovala politická mračna, dokázal se pro budoucnost lukrativně zabezpečit. V posledních týdnech svého úřadování podepsal s ruským prezidentem Putinem dohodu o projektu Nord Stream těsně předtím, než mu skončil kancléřský mandát.

Mazaný politik myslel na zadní kolečka

A brzy po odchodu z politiky se Schröder stal předsedou dozorčí rady německo-ruského konsorcia pro výstavbu plynovodu Nord Stream, v němž má podíl 51 procent ruský Gazprom. Navíc za financování úvěru ve výši jedné miliardy euro, nabídnutého Gazpromu bankami Deutsche Bank a KfW, se zaručila německá vláda ještě pod jeho taktovkou.

Zatímco ale Schröder svůj politický konec předvídal, bývalý český premiér Topolánek tak prozíravý nebyl. Spoléhal, že jeho angažmá v politice bude mít dlouhé trvání. Po pádu své vlády v době českého předsednictví EU mohl ještě doufat, že ho předčasné volby katapultují zpátky do vrcholné funkce.

Fanfaronství přebilo prozíravost

Možná proto se s lehkým srdcem vzdal poslaneckého mandátu a spolehl se, že coby předseda ODS bude pobíral zhruba 90 tisíc korun hrubého měsíčně. Když ho ale spolustraníci vypoklonkovali krátce před letošními volbami z funkce předsedy i z volební kandidátky, politická budoucnost se před ním možná natrvalo zavřela.

Musí tak řešit, jak se v příštích letech živit mimo politiku. A nároky na post a s ním související plat určitě nemůže mít vzhledem ke svým závazkům malé. Na odchodnou z funkce stranického šéfa dostal pětiměsíční odstupné, celkově tedy asi 450 tisíc hrubého. To je poslední Topolánkův oficiálně známý příjem. Ovšem co bude s bývalým premiérem dál, je zatím zahaleno tajemstvím.

Zatím to nevypadá, že by se ODS mohla o svého bývalého šéfa postarat tak, jako před lety ČSSD, když vyslala sesazeného předsedu Vladimíra Špidlu na post eurokomisaře. Momentálně se podobná možnost nerýsuje, a tak se Topolánek bude muset spoléhat sám na sebe.

Český rybník Topolánkovi stačit nebude

Topolánkova budoucnost by mohla být stejně jako Schröderova spojena s energetikou. Mluví pro to jeho předchozí praxe ve firmách zaměřených na poradenství a služby v oblasti energetiky (ostravský závod Energoprojektu Praha, později soukromá firma VAE), tak i šestileté působení v senátním podvýboru pro energetiku.

Navíc na začátku českého předsednictví EU se při krizi s dodávkami ruské ropy také prezentoval jako odborník přes energetiku. Ze všech možností, které pro něj teoreticky přicházejí v úvahu, by se mu určitě nejvíce zamlouvalo, pokud by se mu povedlo zamířit do některé z institucí EU, kde získal během českého předsednictví dobré kontakty.

Topolánek má svoji dosavadní profesní dráhu rozdělenu na třetiny. V té první se živil jako projektant, ve druhé jako jeden ze šéfů soukromé firmy VAE, ve třetí coby politik. Pokud by nezískal nějaký zajímavý post v institucích EU, tak by z jeho dosavadních působení přicházel v úvahu návrat k podnikání, nebo špičkový post v některé významné energetické firmě.

I když je těžko představitelné, že by se bývalý první muž Evropy uspokojil se sebevýznamnější pozicí, která by však pro veřejnost symbolizovala jeho pád z politického výsluní.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …